Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 2 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Hé flexibele teamplayer, dit zijn volgens Nederlanders de ergste jeukwoorden in vacatureteksten

Wie momenteel op zoek is naar een baan, heeft waarschijnlijk al veel cringy woorden in vacatureteksten zien staan. Bedrijven proberen kandidaten te lokken met woorden als ‘teamplayer’, ‘salestijgers’ en ‘creatieve duizendpoot’. Maar wat zijn nu de ergste jeukwoorden?

Taalplatform Preply heeft onderzoek gedaan naar het taalgebruik in vacatureteksten en naar hoe jeukwoorden onze perceptie van een baan en bedrijf beïnvloeden.

Dit zijn volgens Nederlanders de ergste jeukwoorden in vacatureteksten

Als het aankomt op vacatureteksten, zijn dan er veel woorden die je liever niet gebruikt. Maar welke worden door het publiek nu als ergst ervaren?

1. ‘Geen negen-tot-vijfmentaliteit’

De absolute winnaar is ‘geen negen-tot-vijfmentaliteit’. In alle leeftijdsgroepen heerst er consensus over het feit dat de uitdrukking ‘geen negen-tot-vijfmentaliteit’ beter weggelaten kan worden uit functieomschrijvingen. Uit het onderzoek blijkt dat 39% van de deelnemers de uitdrukking irritant of clichématig vindt. Eigenlijk is dit gewoon een hele hippe en joviale manier om te zeggen ‘bij dit bedrijf ga je overwerken zonder dat je ervoor betaald krijgt.’

2. ‘Carrièretijger’

Dieren in je vacaturetekst verwerken? Beter van niet. Ook hier zijn alle leeftijdsgroepen het over eens: we mogen vaarwel zeggen tegen de term in onze vacatureteksten. 35% van alle respondenten vindt de term ‘carrièretijger’ een jeukwoord.

3. ‘Work hard, play hard’

Vooral in de salesbranche is dit een populaire spreuk. Als we kijken naar het gemiddelde van alle respondenten, gaf 29% van hen aan de uitdrukking irritant of cliché te vinden. En eigenlijk geeft deze spreuk alleen aan dat, mits alle doelen gehaald zijn, er op vrijdagmiddag een borrel voor je klaar staat.

Alle jeukwoorden op een rij

Dit waren natuurlijk lang niet alle cringy klassiekers uit vacatureteksten. Preply zette alle kandidaten nog even op een rij.

jeukwoorden vacatureteksten
Preply

Onze anti-favorieten uit de lijst zijn ‘duizendpoot’, ‘In je DNA’ en ‘Meerdere ballen hooghouden’. Zullen we met z’n allen afspreken dat we hiermee kappen?

Klaar met ongemakkelijke vacatureteksten? Op deze unieke manieren vinden veel mensen hun droombaan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.