Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 17 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Gaslighting: wat is het precies en hoe herken je de signalen?

Sinds de moord op George Floyd komen veel mensen en bedrijven in actie tegen racisme. We mogen immers onze ogen niet langer sluiten voor deze problematiek. Het is belangrijker dan ooit om van je te laten horen, ook als wit persoon. Maar dat is lastig, misschien zit je nog naar de juiste woorden te zoeken. Bovendien vliegt de terminologie je om de oren, zoals gaslighting. Maar wat is het precies?

Gaslighting is een manipulatietechniek, en hoeft dus niet per se met racisme te maken hebben. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van deze techniek, en dan zul je zien dat het ook rondom deze problematiek wordt gebruikt. Wij praten je bij.

Gaslighting: wat is het?

Gaslighting is dus een manipulatietechniek om mensen te laten twijfelen aan de realiteit. Veel narcisten maken gebruik van deze techniek. Maar sinds de moord op George Floyd worden ook veel bedrijven en merken beschuldigd van gaslighting, zoals L’Oréal Paris en Celine. Beiden kwamen met een anti-racisme statement, terwijl ze een paar jaar geleden zelf nog racistisch bezig waren. Wil je hier meer over lezen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

En nu denk je misschien dat je er zelf weinig mee te maken hebt, niets is minder waar.

Zo herken je gaslighting

Het is lastig om door te hebben dat je te maken hebt met gaslighting. Je hebt het misschien niet door, maar ook in het dagelijks leven kun je te maken krijgen met gaslighting. Deze vijf signalen wijzen erop dat er sprake is van gaslighting.

1. Eigen gedrag projecteren

Manipulatieve of narcistische mensen (en die aan gaslighting doen) vertonen vaak negatief gedrag, denk aan bedrog. Maar denk maar niet dat ze dat zullen toegeven. Sterker nog, ze zullen jou ervan beschuldigen. Je raadt het al: je wil jezelf constant verdedigen en daarmee wordt het probleem naar jou verplaatst.

2. Het klopt niet

Je voelt aan alles dat er iets niet klopt (vooral op het gebied van communicatie), maar je kunt niet precies vinden wat dat precies is.

3. Acties matchen niet met woorden

Als je denkt dat je te maken hebt met iemand die veel doet aan gaslighting, moet je eens gaan letten op de daden. Wedden dat het heel anders is dan hetgeen wat wordt gezegd?

4. Ontkenning

Speaking of acties die niet matchen met woorden, mensen die aan gashlighting doen zullen ontkennen dat ze bepaalde dingen hebben gezegd. En het vervelende is, hij of zij weet het net zo lang vol te houden dat je aan jezelf gaat twijfelen. Don’t.

5. Misbruik

Manipulators weten precies waarmee ze je kunnen pakken. Ze zullen daar misbruik van maken, en het gaan spelen op zaken die dicht bij je staan.

Te maken krijgen en beseffen dat je te maken hebt met gaslighting is heel vervelend. Als je lange tijd te maken hebt met een gaslighterkun je zelfs het gevoel krijgen dat je verandert.

Des te belangrijker om je bewust te zijn van deze vijf signalen. Stel grenzen en wees niet bang om voor jezelf op te komen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.