Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 10 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Karlijn over het tepeltaboe: ‘Waarom doen we zo moeilijk over de nipple bra van SKIMS?’

Tepels mogen de laatste jaren steeds meer gezien worden. Op Instagram na, doet niemand er meer moeilijk over. Althans, dat was mijn perceptie totdat Kim Kardashian de ‘Nipple Bra’ op de markt bracht. Waarom doet dit product zoveel stof opwaaien?

De bh, met ingebouwde harde tepels, is geen vreemd product in de collectie van SKIMS. Kim Kardashian lanceert als sinds 2019 shapewear en kledingstukken die de vrouwelijke vormen benadrukken. Denk aan push-up bh’s, korset-shorts en broekjes die je billen liften. Wat mij betreft, is een bh met tepels een geniale toevoeging aan de lijn. Misschien zelfs de meest vrouwvriendelijke; het forceert geen curves die er niet zijn, maar brengt juist iets terug dat door de bh bedekt wordt.

Kritiek van klimaatactivisten

De commotie rondom het product begon al bij de video waarin Kim Kardashian haar nieuwe bh aankondigde. Daarin vertelt ze (met een flinke dosis zelfspot) hoe zij haar steentje gaat bijdragen aan de klimaatverandering. Met de zin ”So no matter how hot it is, you’ll always look cold” sluit ze de video af.

Verschillende klimaatactivisten hebben kritiek geuit op de enigszins spottende toon van de video, die volgens hen de klimaatcrisis belachelijk maakt. “A tabloid personality is making billions while selling the message that her plastic-fantastic products will support the fight against climate change,” schreef een wetenschapper op LinkedIn. Maar of consumenten daadwerkelijk denken dat ze het klimaat een handje helpen door de nipple bra, gemaakt van nylon en spandex, te kopen? Ik denk het niet.

Tepels tijdens Fashion Week

Net als Kim Kardashian, viert ook de modewereld de vrouwelijke tepel. Afgelopen september werden de meeste tepels getoond in de geschiedenis van alle modemaanden. Zelfs de grote en traditionele modehuizen durfden het aan om de modellen zonder bh in transparante tops te hijsen. Met als kers op de taart het doorzichtige korset van Mugler tijdens Paris Fashion Week.

De modewereld doet mee aan het normaliseren van de tepel. Social media blijft achter, maar een deel van het publiek ook. Waarom ontstaat er dan toch zoveel commotie om een neptepel op een bh? Iets dat al in de jaren ’70 gedaan werd, is nu ineens taboe.

Het tepeltaboe

Na de lancering van de nipple bra ontving Kim Kardashian veel kritiek. ‘Yeah let’s provoke and sexualize our body’s more’ luidde een comment die mij verwonderde. Zien we niet in dat er juist heel veel zichtbare tepels nodig zijn om deze seksualisering terug te dringen?

Dat het product door Kim Kardashian, de koningin van het seksualiseren van het eigen lichaam, gelanceerd wordt is misschien niet handig. Maar zelfs als dit in eerste instantie niet haar bedoeling was, heeft deze bh me doen afvragen waarom we de vrouwelijke tepel nog steeds niet kunnen verdragen.

Ik ben voor méér tepels. Zo veel tepels, dat we ze gewoon zien als een deels van ieders lichaam – in plaats van een seksuele trigger. En als de nipple bra van Kim Kardashian ons een stapje dichterbij die normalisering brengt, dan juich ik aan de zijlijn.

Het hoeft niet, maar mag het wel?

De nipple bra is niet voor iedereen en dat is oké. Dit is geen oproep om je tepels te laten zien als jij je daar niet comfortabel bij voelt. Verre van. Wat ik vooral belangrijk vind is dat de schaamte rondom de zichtbare tepel verdwijnt. Hebben we ons allemaal niet eens geschaamd voor een tepel die door onze kleding heen verscheen op een onhandig moment? Om je vervolgens in alle paniek af te vragen wat je kan doen om dit zo snel mogelijk te laten verdwijnen? Ik wel. En ik vond die momenten best shit.

Net als dat ik het best shit vind, dat ik voor dit artikel op zoek moet naar een preutse header-afbeelding voor op social media, omdat alleen al een zichtbare bh genoeg is om NSMBL te beperken in bereik. We zijn er dus nog lang niet. Maar dat we nu in een tijd leven waarin tepelbh’s bestaan, vind ik fantastisch. Zullen we dat gewoon omarmen?

 

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.