Tessa Ham
Tessa Ham Career 5 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

In deze sectoren heb je de meeste vakantiedagen

Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat jij je baan leuk vindt. Je gaat niet in een bepaalde sector werken om het aantal vakantiedagen. Dat gezegd hebbende: genoeg vrije tijd om op te laden is ook essentieel voor je werkgeluk. Bij welke sectoren kun je rekenen op de meeste vakantiedagen?

Daarbij vertellen we ook in welke sector je níet moet gaan werken voor de vakantiedagen en hoe Nederland ervoor staat ten opzichte van andere landen.

Sectoren met de meeste vakantiedagen

Een overzicht van de zes sectoren met de meeste vakantiedagen en de sector met de minste.

1. Het onderwijs

Oké, deze komt vast niet als verrassing, maar het onderwijs komt het beste uit de bus als het gaat om vakantiedagen. In deze sector heb je jaar maar liefst 57 vrije dagen. Het nadeel aan het onderwijs is natuurlijk wel dat je altijd met de schoolvakanties op reis moet. Dat betekent: hogere prijzen en drukkere vakantiebestemmingen.

2. De overheid

Mensen die werken voor de overheid hebben al een stuk minder vakantiedagen dan het onderwijs, maar zitten met 32 vakantiedagen wel ver boven het landelijk gemiddelde van 24. Let erop dat deze 32 dagen ook een gemiddelde is, binnen de overheid bestaan er natuurlijk veel branches en functies.

3. De wetenschap

Op plek nummer 3 komt de wetenschap, ook een breed te interpreteren verzamelnaam. Beroepen binnen de farmacie en petrochemie worden bijvoorbeeld ook meegerekend door Alles over HR. Binnen deze sector verdien je een lekker salaris én kun je rekenen op 31 vakantiedagen per jaar.

4. Energie en milieu

Op zoek naar een baan met betekenis waarbij je veel vakantiedagen krijgt? Wanneer je in de sector energie en milieu gaat werken, heb je elk jaar 29 vrije dagen. Tel daarbij op dat dit een job is met een hoge baangarantie in de toekomst en de carrièreswitch is snel gemaakt.

5. Banken en verzekeringen

Net als bij de overheid heb je in dit vakgebied veel verschillende branches en functies en kan niet iedereen op evenveel vrije dagen rekenen. Gemiddeld mogen mensen die bij banken en verzekeringen werken, rekenen op 28 dagen per jaar.

6. ICT en Telecom

Ook bij ICT en Telecom zitten ze boven het landelijke gemiddelde van 24. Als je werkt binnen deze sector, kun je elk jaar zo’n 26 vrije dagen opnemen. Aangezien ze in deze sector veel mensen zoeken, is dit ook een goede om te onthouden als je ooit een carrièreswitch wil maken.

Weinig vakantiedagen

Waarschijnlijk ben je ook benieuwd naar de sector met de minste vakantiedagen. Als je voldoende vrije dagen belangrijk vindt, kun je beter niet in de horeca gaan werken. Daar krijgen medewerkers gemiddeld 21 vakantiedagen, vertelt Intermediair. Bovendien moet je ook vaak (extra hard) werken als de rest van Nederland vrij is tijdens feestdagen.

Als je vrije dagen echt heel belangrijk vindt, kun je overigens beter verhuizen. Met een wettelijk verplichte hoeveelheid van 20 vakantiedagen per jaar en een landelijke gemiddelde van 24 dagen, doen we het veel slechter dan bijvoorbeeld onze Duitse buren.

In Duitsland en Denemarken krijgt men gemiddeld 30 vakantiedagen. Ook in Italië is het goed vertoeven met 28 vrije dagen. Blij met je baan en wil je niet emigreren, maar zou je wel wat meer vrije dagen willen? Door deze truc met vakantiedagen ben je 50 dagen vrij in 2022.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.