Tessa Ham
Tessa Ham Career 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat het sollicitatiegesprek goed ging en ze jou de baan gaan aanbieden

Je hebt net een sollicitatiegesprek gehad en je bent enthousiast: yes, deze baan is jou op het lijf geschreven. Maar dan slaat de twijfel toe: ging het wel echt zo goed als je dacht? Totdat je iets hoort van je potentiële werkgever, kun je dat natuurlijk nooit helemaal zeker weten. Maar er zijn wel een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat het gesprek goed ging.

Herken je deze vijf tekenen? Dan zou het weleens kunnen dat je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek of de champagne kan poppen, omdat je een nieuwe baan hebt binnengesleept.

1. Het gesprek duurde langer dan verwacht

Wanneer je bijvoorbeeld een video call van een half uur zou hebben en deze uitloopt, kan dat een indicatie zijn dat de interviewer erg geïnteresseerd was in wat je had te zeggen. Het is namelijk echt niet de eerste keer dat de HR-medewerker of manager een sollicitatiegesprek houdt. Zij weten dondersgoed of een half uur lang genoeg is of niet.

2. Ze vragen of je nog andere sollicitatieprocedures hebt lopen

Het kan zijn dat een interviewer vraagt of je ook met andere bedrijven praat. Dat kan een teken zijn dat ze je willen aannemen en zich afvragen hoe snel ze hun slag moeten slaan. Wat deze vraag voor je kansen betekent, hangt meestal af van de timing, zegt vacaturewebsite Indeed. Wanneer de vraag vroeg wordt gesteld, is het misschien gewoon één van de vele vragen die ze willen stellen.

Word de vraag aan het einde van het gesprek gesteld? Dan wil de andere persoon waarschijnlijk achterhalen hoe snel hoe of zij moet handelen om jou voor de baan te strikken.

3. Ze vragen hoe snel je kan starten

Als de persoon aan de andere kant van de tafel vraagt hoe snel je kunt starten, of vraagt wat je opzegtermijn bij je huidige baan is, is dat zeker een goed teken. Het laat zien dat de interviewer al bezig is met de volgende stappen.

4. Ze vertellen over het team

Als het sollicitatiegesprek is verschoven van vragen over jou naar informatie over met wie je samen komt te werken, kan dit een teken zijn dat je het sollicitatiegesprek rockt. De interviewer is dan namelijk niet meer bezig met wat jouw werkervaring precies is en wat je allemaal kan, maar is al een stap verder. Namelijk: checken of je een juiste match bent met het team.

5. Ze hebben het over secundaire arbeidsvoorwaarden

Zodra de persoon tegenover je het gaat hebben over een sportschool in het gebouw of het feit dat ze met flexibele werktijden werken, is dat een goed teken. Op dat moment is de interviewer namelijk minder bezig met achterhalen of jij de juiste persoon voor de baan bent, maar meer met jou overtuigen dat jíj voor de baan moet gaan.

Natuurlijk is er maar één teken waardoor je met 1000 procent zekerheid kan zeggen dat het sollicitatiegesprek goed ging. Je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek of krijgt de baan aangeboden. Daar moet je vaak even geduld voor hebben. In de tussentijd kun je een ‘bedankt voor het gesprek’-mailtje de deur uit doen om te laten zien dat jij in ieder geval enthousiast bent.

Lees ook: Noem nooit 1 van deze 7 ‘slechte’ eigenschappen tijdens een sollicitatiegesprek

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.