Tessa Ham
Tessa Ham Money 21 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel ga jij er in 2022 per maand op achteruit door de hoge inflatie

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: het leven wordt steeds duurder. In december stegen de prijzen met maar liefst 5,7 procent en deze stijging is nog niet afgelopen. Dat de hoge inflatie niet mals is, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wat betekent dit in ons dagelijkse leven? Hoe erg voelen we dit in onze portemonnee?

Het Nibud maakte het concreet en berekende hoeveel euro we gemiddeld minder te besteden hebben. Hoeveel gaan we er precies op achteruit?

Zoveel ga je er op achteruit in 2022

Gemiddeld zullen gezinnen met kinderen maandelijks zo’n 40 euro minder te besteden hebben. Maar het kan bij jou ook hoger uitpakken. Zo berekende het Nibud dat tweeverdieners met meerdere kinderen wellicht 100 euro per maand minder te besteden hebben. Heb je geen salarisverhoging gekregen? Dan kan dat bedrag zelfs oplopen naar 200 euro per maand.

Ook heeft het instituut gerekend met een inflatie van 3 procent, omdat De Nederlandsche Bank dit voorziet voor dit jaar. Mocht de inflatie nog verder oplopen, dan zullen we het nog meer voelen in onze portemonnee.

Voor veel mensen zal het nettosalaris op hun loonstrookje dit jaar hoger uitpakken dan vorig jaar, maar dat is dus nog geen reden om onszelf rijk te rekenen. Dat verschil zal net zo hard weer worden uitgegeven aan boodschappen en energie.

Ons spaargeld verdampt door inflatie

De hoge inflatie zorgt er niet alleen voor dat we minder te besteden hebben op maandelijkse basis. Ook op ons spaargeld heeft het grote invloed. In theorie wordt ons spaargeld altijd minder waard naar verloop van tijd, maar door de enorm hoge inflatie en de historisch lage spaarrente, zien we als het ware ons spaargeld verdampen.

Eerder deze maand berekende Geld.nl, een vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële producten, al dat we in het afgelopen jaar zo’n 9 miljard euro aan spaargeld hebben zien ‘verdampen’.

Dit betekent dus niet dat je minder spaargeld hebt dan aan het begin van het jaar, maar dat het zoveel minder waard is geworden. Je kunt minder kopen met je spaargeld voor hetzelfde bedrag.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zoveel ga jij er in 2022 per maand op achteruit door de hoge inflatie
Sluiten