Britta van Aggele
Britta van Aggele Reizen 19 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Fuik is een feest dat je nergens anders gaat meemaken’

Er zijn veel eilanden waar je goed kan feesten en daar hoort Curaçao zeker weten bij. Elke dag van de week is er namelijk een feestje te vinden op dit zonnige eiland, maar een van de meest bekende feesten op Curaçao is toch wel Fuik en ik ben hier meerdere keren heen geweest.

Ik vertelt je alles wat je wil weten over Fuik!

Fuik

Voor wie nog niet bekend is met Fuik leg ik even uit wat het precies inhoudt. Tijdens Fuik, wat altijd op zondag plaatsvindt, gaan verschillende boten allemaal naar Fuik baai. Hier wordt dan van ongeveer vanaf 12 uur ‘s middags tot 5 à 6 uur ‘s middags gefeest op de boten en in het water. En via het water kan je bij de verschillende boten komen die in de baai staan, dus je zit niet vast aan alleen je eigen boot.

Vooral de grote boten hebben muziek opstaan en daar is het ook altijd het drukst. En boten zoals Zonnig en Sappig houden elke zondag ook een twerk wedstrijd, waarmee je flink wat gulden kan verdienen als je wint. Als je dus een beetje kan twerken kan je praktisch gratis naar Fuik.. shake that booty.

britta Curaçao Fuik
Britta van Aggele

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Laat nooit waardevolle spullen in je auto liggen’

Met welke boot naar het feest?

Als je hebt besloten om naar Fuik te gaan zijn er qua boten verschillende opties waarvoor je kan kiezen. Zo kan je met grote organisaties als Zonnig en Sappig en Paranda gaan. Als je met deze organisaties gaat ben je al gauw 60 euro kwijt. Vind je dit te duur? Dan zijn er ook nog andere, goedkopere opties waarvoor je kan kiezen.

Als je in een groot studentenhuis zit kan je er namelijk ook voor kiezen om zelf een boot te huren. Ik heb dit ook meerdere keren met mijn studentenhuis of vriendinnen gedaan en was dan vaak tussen de 30 en 40 euro kwijt. Wel moet je bedenken dat dit bedrag alleen maar voor de reis heen en terug is. Drank en eten zit hier nog niet bij in.

Wat moet je meenemen?

Voor mij was het de eerste keer een grote verassing dat ik mijn eigen eten en drinken moest meenemen naar Fuik. Ik ging er namelijk vanuit dat ik dit allemaal daar kon kopen, maar niks is minder waar. Gelukkig hoorde ik dit voordat ik naar Fuik ging en ik zal daarom ook jou precies vertellen wat je allemaal mee wil nemen.

Natuurlijk wil je drank meenemen.. duhhhh. Ik nam eerst vaak blikjes met drank mee, maar later maakte ik zelf een mix met sterke drank en frisdrank. Op de boot zijn vaak wel koelboxen met ijs aanwezig waar je je drank kan bewaren, maar hier kan wel iedereen bij. En met allemaal studenten op het eiland moet je er niet verbaasd van opkijken als je drank opeens verdwenen is. Daarnaast is het meenemen van eten ook erg belangrijk. Zo maakte ik als ik naar Fuik ging altijd broodjes knakworst. Dit is erg lekker en makkelijk om mee te nemen. Een echte aanrader dus! En oh ja, naast eten en drinken is het ook erg belangrijk om je goed in te smeren. De zon op Curaçao is namelijk ontzettend sterk en als je zoals mij een lichte huid hebt verbrand je ontzettend snel. Geloof mij, ik kan het weten…

britta Curaçao Fuik
Britta van Aggele

Pas ook op

Hoewel Fuik een geweldig en gezellig feest is, is er ook iets waarvoor je moet oppassen. Je wilt namelijk niet in de verkeerde situaties belanden. Toen ik de eerste keer naar Fuik ging kreeg ik namelijk van andere meiden te horen dat je niet zomaar bij een man achterop een jetski moet stappen als ze vragen of je een rondje wilt maken.

Zij vertelden mij namelijk dat als je bij sommige mannen achterop de jetski gaat ze je meenemen naar het open water en je alleen mee terug nemen naar de boten als je seksuele handelingen met ze uitvoert. Nu heb ik deze situatie gelukkig zelf nooit meegemaakt en zeker niet bij elke man met een jetski zal dit zo zijn, maar je kunt in dit soort situaties maar beter wat voorzichtiger zijn. Helemaal omdat je ver van huis bent en je met veel onbekenden daar zit.

Grote Fuik

Naast dat er elke zondag een normale editie van Fuik is, vindt er ook elk jaar rond begin januari een grote versie van Fuik plaats, genaamd Fuikdag. Dit is de grootste editie van dit feest en ontzettend gaaf om mee te maken. Maar er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan deze dag, want je bent al snel 250 tot 300 euro kwijt per persoon. En dat is ook vaak alleen voor de boot.. dus drank niet meegerekend.

Nu ben ik zelf niet naar Fuikdag geweest, want ik vond dit te duur. Maar veel mensen uit mijn studentenhuis zijn wel gegaan en ik heb veel video’s voorbij zien komen. En hoewel dit echt een onvergetelijke dag is gaven mijn huisgenoten wel aan dat ze deze dag het geld niet waard vonden. De normale editie van Fuik is namelijk ook al een hele ervaring! Dus.. het is aan jou.

Stay tuned

Volgende keer vertel ik jullie alles over het maken van afspraken over geld met je huisgenoten. Hoe ga je hierover het gesprek aan? Wat is eerlijk? Daar ben ik in die vijf maanden tijd wel achtergekomen. Dusssss hou m’n column goed in de gaten!

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Deze stranden moet je absoluut bezoeken’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.