Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 21 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Cameron Diaz wil dat apart slapen genormaliseerd wordt: dit zijn de voordelen van de opkomende ‘sleep divorce’

Cameron Diaz wil dat apart slapen genormaliseerd wordt. In de podcast Lipstick on the Rim deelt ze haar standpunt, dat door veel media als controversieel wordt gezien. Maar wist je dat apart slapen veel voordelen heeft voor je nachtrust én je relatie?

“We should normalize separate bedrooms,” vertelt Cameron tegen podcasthosts Molly Sims en Emese Gormley. “To me, I would literally, I have my house, you have yours. We have the family house in the middle. I will go and sleep in my room. You go sleep in your room. I’m fine.”

En we weten wat je nu denkt… We dachten namelijk allemaal dat Cameron hier impliceerde dat zij en haar man Benji Madden apart slapen, maar dat is niet het geval. “By the way, I don’t feel that way now because my husband is so wonderful. I said that before I got married” voegt Cameron er nog aan toe.

Dit zijn de voordelen van apart slapen

We associëren samen slapen met iets lieflijks en romantisch. Maar als we even realistisch zijn, is het vaker een getouwtrek met dekens, wakken worden van geluiden en leven met verschillende wekkers. Ideaal? Niet echt.

Het is niet gek om in de wakkere uren graag tijd met je partner te spenderen, maar ‘s nachts alleen te willen zijn. De term ‘sleep divorce’ wordt daarom ook steeds populairder. Op TikTok is #sleepdivorce al meer dan een miljoen keer bekeken. Het aantal zoekopdrachten op Google is alleen deze maand al met 44% gestegen. Uit een onderzoek dat in januari 2023 werd uitgevoerd voor de New York Times, bleek ook dat een op de vijf stellen niet alleen in aparte bedden slaapt, maar ook in aparte slaapkamers.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van zo’n nachtelijke scheiding?

Onverstoorde slaapcyclus

De complete slaapcyclus, die doorgaans zo’n anderhalf uur duurt, wordt gemiddeld zo’n drie tot zes keer per nacht doorlopen. De eerste 4,5 uur van de slaapcyclus zijn van bijzonder belang. Deze fase van diepe slaap is essentieel voor het dagelijks functioneren. Als je merkt dat jouw slaapcyclus vaak doorbroken wordt door jouw partner, dan merk je dat de volgende dag. Apart slapen, zorgt ervoor dat jij de nodige cycli pakt.

Verhoogd verlangen naar intimiteit en seks

Bij de meeste stellen is het niet iedere avond vuurwerk. En dat is ook niet gek. Toch kan het zijn dat wanneer je apart slaapt, het verlangen ineen toeneemt. Net als wanneer je los van elkaar op vakantie bent, bijvoorbeeld.

Verminderd de druk om te presteren in bed

Daarnaast nog iets anders: door apart te slapen ligt er minder druk op jullie seksleven. Als een van de twee een lager libido heeft, dan zal diegene minder druk ervaren om alsnog een avance te maken.

Je hebt een eigen safe space

Voor veel mensen kan een eigen plekje echt bevrijdend zijn. Als je wat tijd voor jezelf nodig hebt om je te concentreren, fungeert een eigen kamer als een veilige haven. Soms is het hebben van een ruimte die jouw individualiteit weerspiegelt voordelig, vooral voor koppels die het niet eens kunnen worden over het ontwerp van de kamer of slaapomgeving in het algemeen.

Mocht een sleep divorce voor jou een te grote stap zijn, probeer dan de virale Scandinavian Sleep Method.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.