Tessa Ham
Tessa Ham Money 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

5 manieren om geld te besparen tijdens de feestdagen

Met alle etentjes en cadeaus is december onze favoriete maand van het jaar. Maar eerlijk is het eerlijk: het is niet the most wonderful time of the year voor onze bankrekening. Die heeft het aardig te verduren, want vaak geven we meer uit dan we in eerste instantie van plan waren. Hoe kun je geld besparen tijdens de feestdagen?

En – een belangrijk detail – hoe doen we dat zónder te hoeven stoppen met genieten van onze favoriete maand?

Geld besparen tijdens feestdagen

Het klinkt misschien een beetje stom om geld te moeten besparen tijdens de feestdagen. Maar als je gewoon op je uitgaven let en bewuster met geld omgaat, kan dat al een wereld van verschil maken. Dit zijn vijf manieren waarop je zou kunnen besparen deze decembermaand.

Leen een feestoutfit

Je hebt tegenwoordig steeds meer initiatieven waarbij je een jurk of andere feestoutfit kunt lenen. Goed voor je portemonnee én het milieu. Want eerlijk is eerlijk: een fancy jurk is leuk, maar belandt daarna aan de achterkant van je kast. Snuffel bijvoorbeeld eens rond bij Lena Library, Litchy, My Dressoir en Iconic Wardrobe.

Gebruik cadeaus die je in al in huis hebt

Tegenwoordig wordt er vaak SinterKerst met vrienden gevierd in Nederland, waarbij het dobbelspel een favoriete bezigheid is. Heb je er al eens aan gedacht om dit te doen met dingen die jullie al in huis hadden, maar niet gebruiken? Zo krijgen deze spulletjes een tweede kans. Een ander kan er juist heel blij mee zijn!

Of koop tweedehands cadeaus

Het voelt misschien een beetje gierig om te besparen op cadeaus, maar als je een grote familie hebt, kan de decembermaand echt een aanslag op je rekening zijn. Kijk dus zeker eens rond op online marktplaatsen of kringloopwinkels of je net dat pareltje tegenkomt.

Andere optie: kijk op sites als Groupon voor goedkope uitjes en nachtjes weg.

Houd een Bring Your Own Food feestje

We zeiden het al: we willen wel blijven genieten. Dus als jij ervan houdt om feestjes te hosten, doe dat dan ook gewoon. Als je vraagt of iedereen wat meeneemt – of dat nou hapjes, een heel gerecht of een fles wijn is, kun je budget proof een feestje houden. Toch leuker dan een Tikkie sturen aan het einde, want veel mensen houden ervan om zich uit te sloven in de keuken rondom kerst.

Bedenk een budget (en houd je daar ook aan)

Dure boodschappen hier, leuke kerstdecoratie daar… Vaak hebben we niet door hoeveel we eigenlijk uitgeven rondom de feestdagen, totdat we na afloop met verbazing naar onze bankrekening staren.

In plaats daarvan kun je beter van tevoren nadenken over hoeveel je kwijt wil (en kan!) zijn tijdens de decembermaand, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Uitgave gedaan? Houd dit bij in een notitieboek of met Excel, zodat je precies weet hoeveel je nog over hebt van je budget.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.