Tessa Ham
Tessa Ham Career 4 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe lang duurt het gemiddeld om een baan te vinden?

Voor je gevoel heb je honderden sollicitatiebrieven de deur uit gedaan en elke dag kijk je trouw of de vacature voor je droombaan niet toevallig online is gekomen. Als je graag een baan wil vinden, kan de zoektocht frustrerend zijn en lang aanvoelen. Is dit normaal en hebben andere mensen dit ook? Hoe lang duurt het eigenlijk om gemiddeld een baan te vinden?

We onderschatten vaak hoe lang het duurt om aangenomen te worden.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een baan te vinden?

Het is lastig deze vraag te beantwoorden, want hoe snel je een baan vindt hangt niet alleen af van jouw kwaliteiten, leeftijd en werkervaring of de tijd die je steekt in het solliciteren. Het vakgebied waarin je een baan zoekt speelt een grote rol, maar ook de staat van de economie in het algemeen.

Veel mensen onderschatten hoe snel ze een baan hebben gevonden. Het is heel normaal om niet meteen na het versturen van een aantal sollicitatiebrieven en cv’s aangenomen te worden. Een jong professional (25 tot 30 jaar) die een aantal jaar werkervaring heeft, vindt het snelst een baan. Zelfs deze categorie doet er gemiddeld 5 maanden over om een nieuwe baan te vinden.

Kom je net uit de schoolbanken? Een jonge starter (20-plus) doet er gemiddeld 7,5 maanden over om een baan te vinden. De ervaren professional (van 45 – 55 jaar) doet er met een gemiddelde van 8 maanden het langst over om aan werk te komen. Dit zijn cijfers uit een online enquête van StepStone uit 2014, waarin ze 13.034 werkzoekenden in 8 Europese landen ondervroegen.

Hoewel de coronacrisis voor alsnog geen enorme impact lijkt te hebben op het aantal sollicitaties en werkloosheid, kan deze natuurlijk wel een rol spelen in het feit dat je nu geen baan weet te bemachtigen.

Wat kun je zelf doen om sneller werk te vinden?

Dat is overigens geen reden om maar met de handen in het haar te zitten en de zoektocht op te geven. Wanneer jij al een aantal maanden solliciteert en nog niet op gesprek bent uitgenodigd, wordt het tijd om kritisch naar je cv en sollicitatiebrief te kijken. Ben je bijvoorbeeld niet te veel doorgeslagen met icoontjes en kleurtjes op je creatieve cv? Gebruik je niet te veel nietszeggende cliché woorden? Of doe je wel goed genoeg research naar het bedrijf waar je solliciteert?

In plaats van als een malle te solliciteren op alles dat los en vast zit, kun je beter tijd, energie en moeite steken in de vacatures waar je echt blij van wordt. Stuur dus niet naar elk bedrijf dezelfde sollicitatiebrief en cv. Zorg dat deze altijd is toegespitst op de vacature en de organisatie. Over de jaren hebben we veel tips geschreven voor je brief en cv die je hopelijk uit de brand helpen.

Dan komt de volgende uitdaging: het sollicitatiegesprek rocken. Hoe beantwoord je bijvoorbeeld de vraag wat je hobby’s zijn tijdens het gesprek? Welke slechte eigenschappen van jezelf kan je maar beter niet benoemen? En hoe beantwoord je de vraag waarom je een nieuwe baan zoekt?

Kortom: door veel aandacht te besteden aan de vacatures die er echt toe doen en je goed voor te bereiden op sollicitatiegesprekken, kun je de tijd waarin je naar een baan zoekt verkorten. Maar vergeet niet dat je niet alles zelf in de hand hebt. Soms zal je daarom geduldig moeten zijn. We weten het – dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar die leuke baan die perfect voor jou is, komt echt voorbij!

Zo overleef je een ‘nee’ tijdens het solliciteren

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.