Tessa Ham
Tessa Ham Career 28 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

4 manieren waarop je werk je gezondheid kan schaden

Onze baan neemt een groot gedeelte van ons leven in. Think about it: op een gemiddelde werkdag neemt werken zo’n 33 procent van de 24 uur in beslag. Het is dan ook niet gek dat onze carrière of ons werk een schadelijk effect op onze gezondheid kan hebben.

Maar hoe weet je dat dit inderdaad het geval is?

Hoe werk je gezondheid schaadt

Dit zijn vier manieren waarop je werk wellicht jouw gezondheid schaadt.

Je zit de hele dag

Heb je een kantoorbaan? Let dan even op, want al dat zitten is helemaal niet goed voor je. Wanneer je langer dan drie uur zit, gaan onder andere je bloedvaten al minder goed werken en neemt de doorbloeding naar je hersenen af. Hoe meer je zit, hoe groter de kans wordt op ziektes als diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen.

De oplossing? Denk aan een sta-bureau, waardoor je ook regelmatig staand kan werken. Maar je kunt natuurlijk ook wat vaker opstaan (dan kun je meteen een glas water halen) en wat oefeningen doen. Zorg ook elke dag voor een rondje om, en je beperkt de schade van je kantoorbaan.

Je neemt niet voldoende pauze

Uit een onderzoek dat begin dit jaar werd afgenomen, blijkt dat 28 procent van de thuiswerkers zich schuldig voelt als ze een pauze nemen. En dat terwijl een mens pauzes nodig heeft. Sterker nog, je schaadt je gezondheid als je gedurende de dag niet op of omkijkt van je scherm en zelfs je lunch naar binnen schrokt achter je computer.

Of het nou micro-pauzes, de lunchpauze of langere pauzes zijn, onderzoek laat zien dat ze een positief effect hebben op onze (mentale) gezondheid en daardoor ook op ons werk.

De scheiding tussen werk en privé is te dun

Zeg eens eerlijk: hoe vaak check jij nog je mail als je eigenlijk vrij hoort te zijn? Heb jij de groepschat van je werk op notificaties staan of niet? En hoe vaak werk je nog even een uurtje door? Op zichzelf staand zijn het natuurlijk geen wereldschokkende gebeurtenissen. Maar pas op dat dat ene uurtje werken er niet geleidelijk drie per week worden.

Wanneer je niet alleen te veel werkt, maar ook nog eens altijd bereikbaar bent, gaat dat op een gegeven moment invloed hebben op je mentale gezondheid.

Je hebt pijntjes die je niet kunt verklaren

We vergeten het vaak, maar onze mentale en fysieke gezondheid zijn gelinkt. Wanneer je te veel stress hebt, gaat dit zich uiteindelijk uiten in lichamelijke klachten. Het is een duidelijk teken van ons lichaam dat we de stress niet langer kunnen negeren.

Stress door je werk kan een hoop oorzaken hebben. Niet alleen de scheiding tussen werk en privé is belangrijk voor je mentale gezondheid. Het kan ook zijn dat je een te hoge werkdruk hebt, niet goed met je collega’s of baas door één deur kan of dat je je baan simpelweg niet meer leuk vindt. Je lichaam weet het vaak eerder dan je hoofd dat het tijd is voor een nieuwe baan.

7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.