Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Bizarre Bekentenis 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Maya (26): ‘Ik erger me dood aan mijn vriendinnen die totaal niet met duurzaamheid bezig zijn’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een betekenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Maya (26) haar verhaal.

Zij ergert zich namelijk al langere tijd aan haar vriendinnen, die totaal niet groen bezig zijn.

‘Ik erger me dood aan mijn vriendinnen die totaal niet met duurzaamheid bezig zijn’

Maya eet al drie jaar veganistisch en probeert haar impact op de aarde zo laag mogelijk te houden. Als je omgaat met mensen die nog nooit van het woord ‘duurzaam’ gehoord hebben, dan zorgt soms voor wat frictie.

Hi Maya, kan je wat meer vertellen over jouw situatie?

“Ik ga al jarenlang met een hele leuke vriendinnengroep om, maar ik merk dat ik me de laatste tijd enorm begin te ergeren aan hun normen en waarden. Of om precies te zijn: ik erger me gewoon dood aan het feit dat zij totaal niet met duurzaamheid bezig zijn. Ik zeg daar niets van, want ik wil niet ‘die persoon’ zijn, maar ik merk dat het me steeds meer begint te storen.”

Aan wat voor dingen erger jij je dan?

“Onder andere aan de enorme consumptiedrang die zij hebben. Zelf probeer ik mijn kleding zelf te maken of vintage te kopen. Mocht dat niet lukken, dan zorg ik altijd dat ik het sustainable koop en denk ik goed na over mijn aankoop. Mijn vriendinnen daarentegen, laten het ene na het andere pakket thuisbezorgen – van SHEIN nota bene. Het erge vind ik dat ze vaak al weten dat ze iets gaan retourneren, dus gewoon totaal niet stilstaan bij het feit dat daarmee onwijs milieu-onvriendelijk bezig zijn.”

Heb je dit weleens laten blijken?

“Het kleding-dingetje niet, al zullen ze heus wel kunnen raden wat ik ervan vind. Als we dingen doen met z’n allen, laat ik wel vaak blijken wat ik vind. Bij een dinner party vind ik het niet nodig om vlees te eten. Om de groep tegemoet te komen wil ik dan best zuivel tolereren, maar dan verwacht ik wel dat zij ook een stap mijn richting op doen. Zij vinden het belangrijk dat er gewoon een stukje vlees gegeten kan worden. Maakt het ze dan helemaal niets uit?

”Vervoer begint ook een ding te worden. Zij willen bij de minste regen overal met de Uber naartoe, terwijl de afstanden prima te fietsen zijn. We wonen allemaal in Amsterdam, dus langer dan twintig minuten fiets je niet. Op dat soort moment verwachten ze ook van mij dat ik de Uber instap om de kosten te delen, dat heeft nog wel eens voor ongemakkelijke momenten gezorgd. ”

*Maya haar naam is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.