Tessa Ham
Tessa Ham Career 14 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wel eens ziek gemeld zonder dat je het echt was? Zoveel kost dat je werkgever

Niemand zal eerlijk toegeven dat hij met een zielige stem zijn werkgever heeft opgebeld en het er vervolgens een paar dagen van heeft genomen. Toch wordt er in Nederland per maand gemiddeld 260 keer gezocht op ‘nep ziek melden werk’ via Google. Bovendien zal niet iedereen die misschien alleen een snotneus heeft en niet met hoge koorts op bed ligt, tips opzoeken over hoe je je ‘nep ziek moet melden’.

Dit kost het je werkgever als je je wel eens hebt ziek gemeld terwijl je niet ziek was.

Kosten van nep ziek melden op werk

Als je uitgaat van het gemiddelde jaarinkomen in Nederland van 36.500 euro, kost de doorbetaling van je loon je werkgever alleen al 153 euro. Maar hij of zij krijgt ook te maken met indirecte kosten, zoals de vervanging die voor jou geregeld moet worden. En wat dacht je van het verlies aan productiviteit en diensten?

Ondernemersdesk MKB Servicedesk zette op een rij hoeveel het je werkgever kost als jij je ziek meldt op werk.

  • Loondoorbetaling: 153 euro
  • Kosten vervanging: 146 euro
  • Verlies productie/diensten: 43 euro

Misschien word je niet vervangen, maar vangen je collega’s jouw werk op. Dan is het nep ziek melden op werk ook nog lullig voor je collega’s. En nog steeds kost het je werkgever dan bijna 200 euro als jij je ziek meldt. Dat is niet erg als je écht ziek bent, maar natuurlijk een behoorlijk bedrag als jij een paar dagen ‘vrij neemt’ om het nieuwste seizoen van je favoriete serie te bingen.

Gelukkig gaat het ziekteverzuim in 95 procent van de gevallen gewoon goed. “Gemiddeld melden Nederlanders zich slechts één keer per jaar ziek”, vertelt bedrijfsarts Frank Loogman aan NU.nl.

Niet ziek melden terwijl je dat wél bent

Maar het tegenovergestelde komt natuurlijk ook voor: mensen die zich niet ziek melden, terwijl ze dat eigenlijk wel zijn. Bijvoorbeeld omdat ze zich schuldig voelen door het werk dat op hun collega’s terecht komt. Daar kunnen we maar één ding over zeggen: meld je ziek en kruip lekker onder de wol, des te eerder je weer bent opgeknapt en 100 procent kan leveren, in plaats van de 50 procent die je nu doet. Ook dat kost je werkgever geld!

Ten slotte zijn er ook mensen die te veel stress ervaren en daar fysiek ziek van worden. Zit je niet lekker in je vel en wil je daarom een dagje vrij? Weet dat een paar dagen vrij je niet zullen helpen op de lange termijn. Je zal de oorzaak aan moeten pakken, door het bijvoorbeeld met je leidinggevende over je werkdruk te hebben of door bij de bedrijfsarts aan te kloppen.

Is er iets op werk dat je klachten veroorzaakt? Weet dan dat je recht hebt om de bedrijfsarts te bezoeken, zonder dat deze informatie bij je leidinggevende terecht komt. Hij of zij kan je vervolgens helpen de juiste stappen te nemen.

Lees ook: 7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.