admin
admin Love & Life 19 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Een opgeblazen buik: hoe kom je er vanaf?

Je hebt er vaak aan het einde van de dag ontzettend last van: een opgeblazen buik. Waar je buik in de ochtend nog heerlijk plat was, lijkt het nu net alsof je al flink wat maanden zwanger bent. Het gekke is; je hebt voor je gevoel niks geks gedaan wat dit zou kunnen veroorzaken.

Waarom zwelt je buik op?

Maar hoe komt het nou dat je buik soms wel en soms niet opzwelt? Dit heeft vooral te maken met je dieet en welk voedsel je hebt gegeten. Sommig voedsel kan niet goed worden verteerd door het lichaam, wat er voor zorgt dat er gassen worden geproduceerd. Denk hierbij aan lactoseproducten als zuivel, producten met fructose als fruitsapjes en producten met gluten als brood of pasta; dit zijn veel voorkomende boosdoeners.

Daarnaast kan het ook zijn dat je te veel lucht ‘doorslikt’, wat ervoor zorgt dat je buik uit gaat zetten. Dit gebeurt vaak wanneer je super gestrest bent en te snel en te veel ademt of wanneer je te snel eet of praat tijdens het eten. Deze lucht raak je vaak deels wel kwijt door middel van het laten van boeren of scheten.

Hoe voorkom je een opgeblazen buik?

Omdat een opgeblazen buik voor het grootste gedeelte wordt veroorzaakt door je dieet en lifestyle, is het handig om hier beter zicht op te krijgen. Houd een tijdje precies bij wat je eet en op welke momenten je een opgeblazen buik hebt, om zo terug te kunnen kijken waar het precies mis is gegaan. Voorkom daarnaast ook dat je te gestrest bent en let op hoe je precies eet; eet je te snel, kauw je te weinig of praat je te veel? Door dit aan te passen kun je ook een groot verschil gaan zien.

Hoe minimaliseer je een opgeblazen buik?

Het kan zijn dat je er nog niet achter bent wat bij jou ervoor zorgt dat je een opgeblazen buik krijgt, maar in de tussentijd wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk dat je buik weer plat is. Een handige tip is een wandeling maken na elke maaltijd of het einde van de dag af te sluiten met een goede sessie in de sportschool. Wanneer je echt niet kunt wachten, is het ook mogelijk om bepaalde medicijnen te nemen die simethicone bevatten; dit lost als het ware de lucht op die je buik opgezwollen maakt.

Wanneer het aanpassen van je dieet of goed opletten op je eetgewoontes niet werkt, kun je altijd raad vragen aan een dokter.

Allure

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een opgeblazen buik: hoe kom je er vanaf?
Sluiten