Mesticia Da Silva
Mesticia Da Silva Love & Life 16 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Relationship envy tijdens de kerstdagen is een serieus ding: zo ga je ermee om

Kerst, de tijd van het jaar waar de meeste van ons zo veel mogelijk tijd willen spenderen met onze dierbaren. Zo zijn de feestdagen ook de perfecte tijd voor allerlei romantische avonturen, van avondwandelingen met de vele fonkelende lichtjes tot het hangen op de bank met je favoriete kerstfilm, koppels hebben het maar fantastisch. Maar als je single bent, kan deze liefdevolle tijd van het jaar je kotsmisselijk óf zelfs erg jaloers maken.

Nu is de vraag: hoe kan je het beste met deze gevoelens van jaloezie om gaan?

Zo ga je met relationship envy om tijdens de feestdagen

Laten we bij het begin beginnen: wat is relationship envy? Simpel gezegd, is relationship envy het gevoel wat je krijgt als je merkt dat je jaloers bent op de relatie van een ander stel – of zo’n soort relatie wilt hebben als je single bent. En tijdens de feestdagen komt dit fenomeen vaker voor vergeleken met de rest van het jaar. We worden namelijk overspoeld met romantische kerstfilms en foto’s van vrienden die lovey-dovey zijn met hun partners op social media.

Cuffing season: de datingtrend van het najaar en waarom Nederlanders er niet aan meedoen

Tijdens de feestdagen is er vaak ook wat meer druk rondom je relatiestatus. Zo hebben we allemaal wel eens single shaming meegemaakt, wat meestal voor veel irritaties leidt. Maar wat ook je behoefte voor een relatie groter kan maken, zo kan het zijn dat je sneller behoefte hebt aan een persoon om de festiviteiten mee te delen.

Hoe merk jij dat je last hebt van relationship envy?

Als alles wat wij hierboven hebben gezegd jou een beetje te bekend voorkomt, kan het zijn dat je last hebt van relationship envy. Maar om er zeker van te zijn of je het wel of niet hebt zijn er drie belangrijke tekenen die je hierop kunnen wijzen:

1. Je merkt dat jij je relatie met anderen vergelijkt, of je merkt dat je naar koppels kijkt en hetzelfde wilt wat zij hebben.
2. Je stelt je voor dat je partner zich op een specifieke manier gedraagt (zoals je bij een ander stel hebt gezien).
3. Je wordt verdrietig als je gelukkige koppels ziet.

Hoe ga je om met relationship envy?

Kan jij je in één of misschien wel allemaal van de vorige kenmerken vinden, en geef je toe dat je tijdens deze tijd van het jaar nu eenmaal een beetje jaloers bent op andere relaties?

Dit kan je er aan doen:

1.  Neem de tijd om te waarderen wat je wél hebt. Probeer de schoonheid te zien in je huidige relaties – het maakt niet uit of dat nu met vrienden, met je familie of romantisch is.
2. Probeer te begrijpen dat wat je voelt waarschijnlijk wordt veroorzaakt door externe factoren, denk bijvoorbeeld aan de dingen die je kijkt of de mensen met wie je omgaat.
3. Neem de tijd om te begrijpen waarom jij je zo voelt. Ontbreekt er écht iets in je relatie waardoor je jaloers wordt, óf zit je misschien in een negatieve cyclus waarin jij je relatie met anderen vergelijkt.

4. Als je hierna nog steeds worstelt met relationship envy, wees dan niet bang om over je gevoelens te praten met je partner, vrienden of zelfs met een therapeut.

De Nederlandse vrijgezellen hebben gesproken: dit worden de datingtrends van 2023

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.