Tessa Ham
Tessa Ham Career 11 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

5 saaie openingszinnen die je nooit meer moet gebruiken in je sollicitatiebrief

De openingszin van je sollicitatiebrief is de eerste indruk die een potentiële nieuwe werkgever van je krijgt. In andere woorden: als je openingszin cliché, saai en niet prikkelend is, zal je ook zo overkomen. De openingszin is dus enorm belangrijk. Het kan ervoor zorgen dat een recruiter of werkgever afhaakt, of is juist een trigger die ervoor zorgt dat de lezer verder wil lezen.

Welke saaie openingszinnen kun je maar beter vermijden in je sollicitatiebrief?

Belangrijke sidenote over de openingszin

Ja, we raden je aan om niet met een saaie cliché openingszin te beginnen, maar dat betekent niet dat je meteen naar het andere eind van het spectrum moet gaan. Een saaie openingszin is nog altijd beter dan een jolige die volledig de plank misslaat.

Kijk ook naar het bedrijf waar je solliciteert. Als je bij de ‘over ons’-pagina van het bedrijf grijze mannen van middelbare leeftijd in pakken ziet, kun je beter wegkomen met een standaard openingszin dan bij een jonge start-up.

Saaie en cliché openingszinnen

Terug naar de reden waarom je dit artikel hebt aangeklikt: welke saaie openingszinnen kun je beter in je sollicitatiebrief vermijden? We vinden een aantal voorbeelden bij The Huffington Post.

1. “Naar aanleiding van uw vacature…”

Gaaaap. Aangezien 99 procent van de sollicitatiebrieven (oké, dat is misschien een hyperbool, maar je snapt wat we bedoelen) zo begint, val je onmiddellijk op als je níet zo je brief start.

2. “Mijn naam is…”

Niet echt een interessante binnenkomer. We snappen dat je jezelf wil voorstellen, maar je naam kunnen ze al op tig andere plekken vinden – in de mail, onderaan je brief, etc. In plaats van te vertellen wie je bent, kun je veel beter duidelijk maken waarom jij de juiste persoon voor de baan bent.

3. “Hierbij wil ik solliciteren naar de functie van… De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan.”

Nogal wiedes dat het werk en het bedrijf je aanspreken, anders zou je niet solliciteren. Dit onderscheidt je niet van de andere sollicitanten. Nogmaals: maak duidelijk waarom ze jou moeten uitnodigen op gesprek, en niet de tientallen andere sollicitanten die ook een brief hebben gestuurd.

4. “Op [vacaturewebsite] zag ik dat u op zoek bent naar [funcie].

Het maakt de werkgever echt niet uit op welke vacaturewebsite jij de vacature hebt gevonden. Bovendien kun je de specifieke functie waarop je solliciteert op slimmere manieren duidelijk maken.

5. “Ik ben een [functie] met [x] jaar aan ervaring.”

We snappen dat je duidelijk wil maken dat je ervaring hebt, maar dit kan je op een veel interessantere manier doen. Maak duidelijk waarom die ervaring jou de juiste persoon voor de baan maakt. Zeg in plaats daarvan bijvoorbeeld: “Als [functie] voor [bedrijf], heb ik [bijzondere prestatie]. Ik zou graag dezelfde resultaten voor jullie willen bereiken.”

Deze bijzondere prestatie kan van alles zijn en hangt af van de branche waarin je werkt. Misschien heb je de klanttevredenheid verdubbeld, een manier gevonden om het bedrijf geld te besparen, ben je mooie samenwerkingen aangegaan of heb je het aantal lezers verviervoudigd. Probeer waar zo mogelijk cijfers te gebruiken.

Je snapt ons punt: denk in het vervolg iets langer na over de openingszin van je sollicitatiebrief en probeer op een creatieve manier de aandacht te trekken van de lezer. Hier vind je vijf tips om op te vallen met je eerste zin. Toch willen we nogmaals benadrukken dat je hierin ook weer niet moet doorslaan.

Op zoek naar een nieuwe baan? Maak deze 6 fouten niet in je sollicitatiebrief

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.