Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 12 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 4 signalen van emotionele manipulatie zien we in de berichten van Jonah Hill

Afgelopen weekend werd acteur Jonah Hill door zijn ex-vriendin, Sarah Brady, beschuldigd van emotionele mishandeling. Ter bewijs van dit alles zet ze verschillende gesprekken online – en daarin spotten we wat klassieke signalen van manipulatie.

Tijdens het daten zegt je onderbuikgevoel vaak genoeg. Maar kun je daar blind op vertrouwen of heb je tussendoor toch wat hints nodig?

Deze 4 signalen van manipulatie zien we in de berichten van Jonah Hill

Tot vorig jaar oktober waren acteur Jonah Hill en surfster Sarah Brady samen, maar na een jaar strandde hun relatie. In die twaalf maanden zou Jonah zich bijzonder gedragen hebben.  In die periode bleek Jonah haar geregeld dwingende berichten te sturen waarin hij haar onder meer opdroeg geen foto’s meer online te delen in een wetsuit. Ook mocht ze niet meer surfen met mannen.

Instagram Stories @sarahhbrady

Wat betreft partnermanipulatie zijn er een paar opvallende signalen. Jonah Hill laat ze allemaal zien in zijn berichten, waardoor hij zijn knuffelbeer-status verliest en in één grote red flag verandert.

Controlerend gedrag

Als iemand controlerend gedrag vertoont, kan dat een teken zijn van emotionele manipulatie. Denk maar aan hoe Jonah eiste dat Sarah stopte met het plaatsen van foto’s in surfkleding en surfer met mannen. Beide onwijs nadelig voor haar carrière. Elkaar dingen verbieden kan nooit een goede basis zijn voor een relatie.

 

Het misbruik van ‘grenzen’

Dat controlerende gedrag brengt ons meteen bij het tweede punt: het misbruiken van grenzen. Wat we Jonah steeds zien doen in de berichten, is dreigen met een break-up als zij haar gedrag niet aanpast. Het gedrag van Sarah zou over de grenzen van Jonah gaan.

Grenzen zijn een aantal regels die je voor jezelf opstelt om je veiligheid en comfort te garanderen. Als iemand jouw grenzen niet respecteert, is het jouw plicht om te vertrekken – niet om het gedrag van iemand anders te veranderen.

Je afzonderen van je geliefden

Om zoveel mogelijk controle te kunnen uitoefenen, zien manipulators andere geliefden van hun partner als stoorzenders. Zonder hen hebben ze meer invloed, denken ze.

In het geval van Jonah Hill verweet hij zijn ex elke keer dat ze tijd doorbracht met vrienden waar hij het niet mee eens was. Hij ging nog een stapje verder en zette haar dierbaren neer met termen als “onstabiel” en “wild”.

Het inzetten van therapietermen

Door te smijten met therapietermen hopen manipulators als autoriteit over te komen, waardoor de ander zich niet in de mogelijkheid voelt om tegen de partner in te gaan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.