Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Career 3 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Te veel stress op werk? Zo zorg je ervoor dat jij jezelf niet opbrandt

Je hoort het de laatste tijd best vaak: veel jonge professionals gaan gebukt onder hoge werkdruk. Ze hebben onrealistisch hoge verwachtingen van zichzelf, zijn bang om fouten te maken en krijgen soms ook gewoon te veel of te moeilijk werk voor hun kiezen. Dat leidt tot stress.

Blijft de druk te lang op de ketel? Dan ligt een burn-out op de loer. Daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. Dus hoe zorg jij ervoor dat je jezelf niet opbrandt?

Hoge werkdruk?

“Zonder druk geen diamanten.” Typisch zo’n inspirational quote die ondernemers, managers en carrièretijgers boven hun bed hebben hangen. Het klopt nog ook. Of nou, een beetje dan. Want ja: diamanten worden onder hoge druk gevormd. Maar om ze echt te laten shinen, is veel meer nodig dan alleen de druk opvoeren. Dat geldt net zo goed voor de ontwikkeling van stressbestendigheid en kwaliteiten in mensen.

Quiet Quitting tegen een burn-out

Jongeren zijn erg bewust bezig om de perfecte work/life-balance voor zichzelf te creëren. De ene groep gaat het liefst als een raket naar de top, de andere doet niet zo aan carrièreplanning. Daaromheen zitten nog een aantal stromingen die het weer helemaal anders aanpakken. Zo is ‘quiet quitting’ al een tijdje trending. Wie aan de hype meedoet, besluit om zich voortaan strikt aan zijn contract te houden. Veertig uur per week is veertig uur per week. En daarin moet het werk gewoon gebeuren. Het doel? De werkdruk binnen de perken houden en een burn-out voorkomen.

Kijk naar wat jij nodig hebt

Iedereen reageert dus anders op druk. En dat is oké. Vind je quiet quitting wat te ver gaan, maar heb je ook weer niet de ambitie om koste wat het kost in no-time te shinen op het allerhoogste podium? Dan moet je dus een situatie creëren die werkt voor jou. Volgens de experts van Jobbird begint dat bij luisteren naar jezelf, grenzen bepalen en strak agendabeheer. YoungCapital heeft ook wat tips voor je.

Weet waarvoor je tekent

Heb je weer eens een vacature voor je neus waarin het gaat over stressbestendigheid, flexibiliteit en de good old 9-tot-5-mentaliteit? Vraag er dan over door tijdens het sollicitatietraject. Wat betekent dit in de praktijk? Zijn er veel keiharde deadlines, wordt er verwacht dat je altijd overwerkt en hoe word je begeleid om met stress om te gaan? Door alle voors en tegens op een rij te zetten, weet je veel beter waarvoor je tekent.

Geef jezelf de ruimte

Zet de grootste stressfactoren dan voor jezelf op een rij. Misschien moet je standaard te veel werk in een dag passen, ben je regelmatig aan het puinruimen voor managers of schuiven collega’s hun verantwoordelijkheden op jou af. Het kan ook stress opleveren als je van alles wil verbeteren en versnellen, maar het door intern gedoe niet voor elkaar krijgt. Next steps? Pak aan wat je zelf kunt verbeteren.

Ga uit van je eigen doelen

Werk jij je elke dag uit de naad en krijg je er niks voor terug behalve hartkloppingen en een knoop in je maag? Geen wonder dat je je drive kwijtraakt. Gelukkig kun je die positieve energie weer terugvinden. Door persoonlijke en professionele doelen voor jezelf te stellen. En te bepalen wat je daar wel of niet voor over hebt. Als je precies weet wat je belangrijk vindt in je werk en waar je niet zonder kunt in je leven, kun je de regie terugpakken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.