Julia Schaap
Julia Schaap Relaties 12 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe kom je van toxic gedrag in een vriendschap af?

Niet alleen in een relatie, maar ook in vriendschappen komen red flags voor. Toxic gedrag kan erop wijzen dat je niet bij elkaar past, waardoor de band steeds giftiger wordt. Vaak is het lastig om na jarenlange vriendschap, red flags te herkennen. Wat zijn nou echte tekenen waarvoor je moet uitkijken? Wij hebben hier een paar rode vlaggen.

En wat kan je nou het beste doen als een vriendin toxic gedrag vertoont? Wij hebben een paar tips voor je.

Praat erover

De beste tip is dat je erover moet praten met elkaar. Laat weten hoe jij over de vriendschap denkt. Communiceren is niet alleen belangrijk met je partner, maar ook met je vriendinnen. Hierdoor kan je rekening houden met elkaars gevoel en melden dat je iets niet oke vindt, zoals toxic gedrag. Niet het leukste gesprek om te veoren met je bestie, maar hierdoor weet diegene wel, dat jij je er niet oke bij voelt en wordt de vriendschap hopelijk beter. Het is altijd goed om te blijven praten in je vriendschap, waardoor niks opgekropt blijft, want dan wordt de vriendschap een tikkende tijdbom.

Verminder tijdelijk het contact

Als je bestie toxic gedrag blijft vertonen is een adempauze ook een optie. Door een korte pauze kan je even tot jezelf komen en nadenken over de vriendschap. Het is natuurlijk niet de bedoeling om niks meer van je te laten horen, wees eerlijk over je gevoel want je weet wat ze zeggen: eerlijkheid duurt het langst. Je kan ook de let them theorie toepassen, wat dat precies is leggen wij hier aan je uit.

Beëindig de vriendschap

Als je echt alles hebt geprobeerd, is het misschien het beste om de vriendschap te beindigen. Het is voor niemand goed om een toxic vriendschap te hebben, choose yourself. Als je meerdere keren je grenzen hebt aangegeven, waar die vriendin vervolgens niks mee doet, moet je accepteren dat de vriendschap geen match meer is. Zorg er wel voor dat je je vriendschap op een nette manier afsluit, hier lees je hoe je het vooral niet moet doen.

Oh no – Dit zijn de red flags in een relatie die je niet mag negeren

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.