Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Body & Mind 4 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

4 mogelijke antwoorden op de vraag waarom je relaties keer op keer stuk lopen

Er zijn honderden verschillende redenen waarom twee mensen besluiten om hun relatie te beëindigen. Wat de reden ook is, zo’n keuze is nooit makkelijk en brengt een hoop verdriet met zich mee. Wanneer je in de situatie terecht komt dat zo’n relatiebreuk je meerdere keren achter elkaar overkomt, kan dit je erg moedeloos maken. Waar ligt het toch aan? Wij hebben vier mogelijke antwoorden op deze vraag voor je op een rijtje gezet én vertellen je hoe je hier iets aan kunt veranderen.

Pay attention, ladies.

Relatie fouten

Het kan natuurlijk puur toeval zijn dat je relaties een aantal keer achter elkaar niet goed uitpakken. Wellicht heb je gewoon een scherp oog voor het uitkiezen van de verkeerde personen. Help.

Toch kan het ook zijn dat er meer aan de hand is. Wanneer een relatie stuk loopt, is dat vaak een goed leermoment voor jezelf: fouten zijn er immers om van te leren. Maar je kunt ook in een soort negatieve dating-spiraal raken wanneer je niet leert van de vorige relatie en dezelfde fouten opnieuw maakt. De volgende punten zijn veelvoorkomende fouten die telkens opnieuw worden gemaakt in een relatie.

1. Je cijfert jezelf teveel weg in je relatie

Bescheiden mensen hebben vaak de neiging om de behoeften van hun partner boven die van zichzelf te zetten. Een gezonde relatie bestaat uit geven en nemen van beide kanten. Wanneer die balans weg is, en één van jullie offert zichzelf teveel op, kan dit zorgen voor een ongezonde situatie.

Wanneer jij die partner bent die zichzelf vaak wegcijfert zul je hier niet gelukkiger van worden. Je partner kan eraan gewend raken dat jij degene bent die zichzelf aanpast wanneer jullie andere behoeften hebben. Hierdoor kunnen er frustraties ontstaan van beiden kanten die kunnen uitlopen in het stuk gaan van de relatie.

Oplossing:

Hoewel het makkelijker gezegd dan gedaan is, zul je moeten leren om vaker nee te zeggen en bij je standpunt te blijven. Ook al is het misschien makkelijker om gewoon toe te geven aan wat je partner wilt om zo een lange discussie waar niemand zin en tijd voor heeft te voorkomen.

Wanneer je in een volgende relatie terechtkomt, is het belangrijk om meteen je grenzen aan te geven. Merk je bijvoorbeeld bij het beslissen waar jullie gaan dineren dat je al de laatste paar keren toegegeven hebt aan de anders wensen? Geef dan niet weer toe maar geef aan dat je nu graag eens jouw zin zou willen hebben. Het klinkt zo suf, maar om te voorkomen dat de balans tussen jou en je partner wegvalt zit het hem echt al in dit soort kleine dingetjes.

2. Je wilt een discussie “winnen”

Veel mensen hebben het idee dat het hebben van een discussie alleen maar kan eindigen met het hebben van een winnaar en een verliezer. Hierdoor verliezen ze zich vaak in de discussie omdat ze deze per se willen “winnen”. Van deze mindset moet je af.

Wij mensen zijn zo geprogrammeerd dat we er vaak vol van overtuigd zijn dat wij zelf gelijk hebben en de ander niet. Tijdens een discussie kan het daarom zijn dat je te veel bent gefocust op het bewijzen van jouw standpunt aan je partner. Hierdoor ben je minder bezig met de gevoelens van je partner en kan het zijn dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Hierdoor kwets je de ander en dit is natuurlijk niet erg bevorderlijk voor je relatie.

Oplossing:

Probeer voor jezelf het “doel” van de discussie te veranderen. Het gaat niet om het winnen ervan, maar om het begrijpen van het perspectief van je partner. Op deze manier is het veel makkelijker om je onenigheidjes op te lossen.

Probeer daarom tijdens een discussie in een volgende relatie de drang om te willen winnen van je af te zetten. In plaats daarvan kun je vragen aan je partner waarom zij iets vinden of denken. Onthoud: het is niet jij vs. je partner, maar het is jij en je partner vs. het probleem.

3. Je weet niet precies wat je wilt

Wanneer je niet precies weet wat je zoekt in een partner en een relatie, kan het lastig zijn om na een mislukte relatie een succesvolle te starten. Wanneer je hier van te voren niet een beetje over na denkt, dan gaat je eerste of je vorige relatie dienen als de grondlijn waar je je volgende relaties mee vergelijkt. Wat ‘normaal’ was in je vorige relatie, zal ook als ‘normaal’ voelen in de volgende, terwijl dit wellicht helemaal niet goed voor je werkte.

Dit is niet erg positief als je erover nadenkt, omdat jouw vorige relatie niet zonder reden stuk zal zijn gelopen. Daarom kan het vergelijken van jouw volgende relaties met deze oude ervoor zorgen dat je mensen zult blijven daten die je niet gelukkig maken.

Oplossing:

Probeer voor je je in een nieuwe relatie stort eens kritisch naar de oude te kijken. Wat was er fijn en wat ging er mis? Aan de hand hiervan zou je goed kunnen bepalen wat je niet zoekt, maar nog belangrijker, wat je juist wel belangrijk vindt in een relatie. Probeer dit ook te communiceren naar een potentiële nieuwe partner wanneer je net begint met daten. Zo kom je een stuk minder snel voor verrassingen te staan.

Ook belangrijk: wanneer je eindelijk hebt bepaald waar je naar opzoek bent in een partner, probeer je hier dan ook aan te houden en neem geen genoegen met minder. Op deze manier heeft je nieuwe relatie al een stuk grotere kans om te slagen.

4. Je streeft naar perfectie in een relatie

Door alle romantische films, boeken en verhalen over epische liefdes en de welbekende “happily ever afters” waar we mee worden overspoeld, wordt wel eens vergeten dat perfectie in een relatie niet bestaat. Niemand is perfect, relaties dus ook niet. Wanneer het even lastig wordt, betekent dit niet meteen dat een relatie beëindigd hoeft te worden.

Sommige mensen hebben de neiging om meteen een punt ergens achter te zetten wanneer het niet helemaal gaat zoals ze hadden verwacht. Maar dit kan júist zorgen voor het op de klippen lopen van je relatie. Hoe meer je je focust op perfectie, hoe minder je je kan focussen op het voelen van liefde van en voor je partner.

Oplossing:

Begin te accepteren dat perfectie in een relatie niet bestaat. Focus je liever op progressie. Wanneer iets in je volgende relatie niet helemaal loopt zoals je dat had gewild, probeer dan vooral goed te communiceren in plaats van pissig zijn om het feit dat het minder gaat.

Je zult zien dat je door deze verschuiving van je focus andere dingen zult gaan waarderen. Hierdoor zul je willen denken in oplossingen, in plaats van problemen.

7 verrassende dingen waar jouw vagina allergisch voor kan zijn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.