Tessa Ham
Tessa Ham Career 24 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe beantwoord je ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ tijdens een sollicitatie?

Kijk niet gek op als je de vraag ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’ tijdens een sollicitatiegesprek krijgt. Het is misschien wel één van de meest gestelde vragen. En hoewel je de vraag ergens wel ziet aankomen, kan die er toch voor zorgen dat je met je mond vol tanden staat. Want weet jij veel waar je jezelf over 5 jaar ziet. Je weet nog niet eens waar je volgende week staat, laat staan zo ver in de toekomst.

Hoe geef je toch een goed antwoord op de vraag waar jij jezelf over 5 jaar ziet?

Voorbereiden op ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’

Net als op veel andere vaak voorkomende sollicitatievragen kun je je op deze vraag goed voorbereiden. Recruiters, HR-managers of potentiële leidinggevenden stellen deze vraag om te kijken of je ambitie past binnen deze functie. Ook proberen ze in te schatten of jij niet na een jaar alweer uitgevlogen bent.

Om te zorgen dat je antwoord hierop aansluit, is het verstandig om allereerst goed de vacature te bestuderen. Wat houdt de functie precies in? En hoe zorgen de werkzaamheden ervoor dat jij groeit? Probeer daarnaast jouw ambities aan te laten sluiten op de ambities van het bedrijf. Dit kan op de missie zijn als het bedrijf een duidelijke missie heeft. Maar je kunt op de website ook vaak de organisatiestructuur vinden, waardoor je kunt bestuderen welke doorgroeimogelijkheden je hebt binnen deze organisatie.

In je antwoord hoef je overigens niet per se een functie te noemen die je over vijf jaar wil bekleden. Het gaat erom dat duidelijk wordt wat je nog wil leren in de toekomst, welke vaardigheden je wil ontwikkelen en welke dromen jij eventueel hebt.

Belangrijkste punten

Het meest belangrijke is dat je in ieder geval ambitie toont in je antwoord en laat zien dat je gemotiveerd en leergierig bent. Schiet daar niet te ver in door. Als je net bent afgestudeerd en zegt ‘Ik wil dan een doel bereikt hebben’ kan dat verkeerd vallen. Net als ‘Over vijf jaar hoop ik op jouw plek te zitten’. Waarschijnlijk goed bedoeld, maar dat kan natuurlijk een beetje bedreigend overkomen.

Het is bij het beantwoorden van de vraag ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ belangrijk dat je eerlijk bent. Geef niet zomaar een antwoord waarvan je denkt dat de ander dat wil horen. Als jouw ambities niet aansluiten bij het bedrijf, is het misschien gewoon niet de juiste match. Het is ook helemaal goed om aan te geven dat je het nog niet precies weet, mits je aangeeft dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een plek waar je zoveel mogelijk kunt leren.

En oh ja, ben je van plan om binnen vijf jaar een eigen bedrijf te starten of na een aantal jaren werken een wereldreis te maken? Good for you, maar laat deze ambities maar even achterwege in het gesprek. Focus je bij het antwoord echt op je ambities binnen het bedrijf.

Zo beantwoord je de vraag ‘Wat zijn je hobby’s?’ tijdens een sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.