Tessa Ham
Tessa Ham Career 25 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tips als je tijdens je werk te veel wordt afgeleid door je telefoon

Hoeveel tijd spendeer jij op je telefoon? Het antwoord is waarschijnlijk ‘te veel’. “De meeste mensen checken hun telefoon elke 15 minuten”, vertelt Larry Rosen, hoogleraar psychologie en auteur van The Distracted Mind, aan CNBC. Je kunt wel raden dat dit niet goed is voor je focus en productiviteit. Maar ook je mentale gezondheid heeft hieronder te lijden.

Vijf concrete tips om minder afgeleid te worden door je telefoon, als een simpel voornemen om er minder gebruik van te maken bij jou niet werkt.

Word je bewust van je telefoongebruik

Dé manier om wakker geschud te worden is door erachter te komen hoevaak je wel niet op je telefoon kijkt. Apps als Moment helpen je onder andere te tracken hoevaak je jouw telefoon wel niet oppakt. Je kunt dit natuurlijk ook old school turven op papier. Wedden dat je schrikt?

Vervolgens kun je doelen voor jezelf gaan opstellen. Als je eerst 150 keer op een dag je telefoon pakte, kan dat volgende week 140 keer worden?

Plan de momenten dat je je telefoon checkt in

De hoogleraar psychologie stelt voor om letterlijk wekkers te zetten voor de momenten dat je je telefoon mag checken. Dit doe je het liefst natuurlijk zo min mogelijk, maar stel aan het begin haalbare subdoelen voor jezelf, zodat je niet ontmoedigd raakt.

Begin bijvoorbeeld door elk half uur een wekker te zetten en af te spreken dat je dan één minuut je notificaties mag checken. Vervolgens kun je de tijd voor de wekker steeds geen verlengen naar 45 minuten, een uur, ga zo maar verder. De rest van de tijd ligt je telefoon uit het zicht en check je ‘m niet.

Word je er onrustig van, omdat je het gevoel hebt altijd bereikbaar te moeten zijn? Dan stelt Rosen voor om je beste vrienden en familieleden te vertellen van je plan om minder vaak je telefoon te checken. Je zal waarschijnlijk niet zo snel op hun berichtjes reageren als je eerst deed.

Verwijder social media van je telefoon

Dit voelt misschien als een hele heftige stap en dat is misschien ook de reden waarom het zo nodig is deze uit te voeren. Zeker als je veel wordt afgeleid tijdens je werk, kun je dit het best serieus overwegen. Wist je dat het zo’n 25 minuten duurt voordat je na een afleiding weer lekker in een flow zit? Niet echt goed voor je productiviteit dus, als je elke 15 minuten afgeleid wordt door een notificatie.

Als je erover nadenkt, is het ook een niet een mega heftige stap. Instagram kun je bijvoorbeeld ook via je browser bezoeken. Het voordeel van de app verwijderen is dat je dan geen notificaties krijgt en de drempel hoger is om ‘even te kijken’.

Of gebruik een blocker

In plaats daarvan kun je ook een tool als Freedom, Self Control en StatFocusd gebruiken om websites en apps te blocken. Je stelt een tijd in die je denkt voor een taak nodig te hebben en gedurende die periode kun je niet op websites of apps als Instagram, YouTube, etcetera.

Zet je telefoon (tijdens werktijd) op grayscale

Center for Humane Technology, een non-profitorganisatie die zich richt op het veranderen van onze relatie met technologie, raadt aan om je telefoon in grijstinten te zetten. Dit kun je aanpassen in jouw instellingen. Zo verwijder je de ‘glimmende beloningen’ die je krijgt elke keer als je je telefoon opent. In andere woorden: je maakt je telefoon en apps gewoon minder aantrekkelijk.

Lees ook: Zo doe je dat – gefocust blijven wanneer je vanuit huis werkt

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.