Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 18 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Anouk fotografeerde tientallen 21-diners: dit zijn haar ultieme tips

Het 21-diner seizoen is van start gegaan. Als jij en jouw vriendinnen in 2003 zijn geboren, dan heb jij een aantal gezellige diners voor de boeg. Maar wat is nu een origineel thema? Wat zijn de valkuilen? En welke act zal de jarige echt raken? Wij ging in gesprek met Anouk Janmaat, die als fotograaf al tientallen 21-diners bijwoonde.

Anouk is sinds drie jaar freelance fotograaf en specialiseert zich in het vastleggen van mooie momenten. Eén van die momenten is natuurlijk het 21-diner. Met haar jonge en sprankelende fotografie (die gedeeld wordt op @byanoukjanmaat), is Anouk een graag geziene gast op menig 21-diner. Tijdens de avond maakt zij foto’s van emotionele, vreugdevolle en lieve momenten.

Een leuke bijkomstigheid, is dat zij hierdoor al ontzettend veel diners heeft gezien. De één nog extravaganter dan de ander. In de loop der jaren heeft zij haar favorieten opgeslagen – en die deelt zij nu met ons.

Anouk fotografeerde tientallen 21-diners

”Ik ben nu sinds drie jaar freelancer fotograaf. En ik ben begonnen bij de diners van mijn eigen vriendinnen. Dat was wel anders, want toen zat ik zelf ook aan tafel. Dat was gewoon een beetje multitasken.

Ik kwam wel altijd een half uurtje van tevoren, en dat doe ik nu nog steeds. Dan begin ik met het vastleggen van de tafelsetting, ik neem wat solo shots van de jarige. Daarna ook nog met familie, met opa en oma, die zijn er vaak. Daarna druppelen langzaam de gasten binnen. Dan neem ik foto’s in groepjes, dat willen veel meiden vaak. Bijvoorbeeld met een groepje vriendinnen van vroeger of een groepje van de vereniging. Als al die beelden erop staan, kan het diner beginnen. Dan ben ik drie uur lang als een soort fly on the wall foto’s aan het maken.”

Inmiddels fotografeer jij allang geen vriendinnen meer, toch?

”Klopt. Ik word inmiddels op de gekste plekken gevraagd. Van Tilburg tot Amsterdam. En ik heb binnenkort een diner op de Veluwe, daar heb ik zin in. Het balletje is gaan rollen omdat ik bij veel diners ben geweest, waar ik iedere keer weer nieuwe opdrachten aan overhoud.

Ik fotografeer veel diner van meiden die bij een Vereniging zitten, waar soms makkelijk 35 man aan tafel zit. Ik heb nu van één diner, dat was volgens mij zes maanden geleden of zo, al van vijf meiden een aanvraag.”

Als er zoveel gasten zijn, staan dan nog steeds de ouders in de keuken?

”Ik heb ook een keer een diner gehad van 28 meiden, dat was ook van een vereniging. En ze hadden gewoon een cateringbedrijf ingehuurd. Maar goed, dat diner was ook wel in een kasteel.”

De ultieme 21-diner tips van Anouk

”Ik vind het leukste element van zo’n diner vaak de speech van de ouders. Ik ben een gevoelig mens, dus die raken me altijd. Je ziet ook vaak dat de jarige, en soms ook vriendinnen, erg geëmotioneerd raken, op een mooie manier. Ook als buitenstaander voel ik dan wat voor een bijzondere dag dit voor hen is.”

Wat zijn de meest originele acts van vriendinnen die je hebt gezien tijdens diners?

”Wat weleens wordt gedaan, en altijd heel leuk is, is dat vriendinnen een soort ‘dagboekvan de jarige voorlezen. Daarin verwerken ze grappige, memorabele of gênante momenten in het leven van hun vriendin. Dus dan doen ze ook letterlijk helemaal dat dagboekje open met zo’n sleuteltje. En dan leest ze het zo op van ‘8 augustus 2015, Oh my god ik heb vandaag voor het eerst gezoend met een gast’. Dat vind ik een originele act.

Oh en! Ik zag ooit twee broers die een cocktail gingen maken met de eigenschappen van hun zusje erin. Toen deden ze er een shot Sriracha in omdat ze zo lekker spicy is, met een leuke anekdote erbij. Die act werkte ook erg goed.”

En wat vond je de leukste of meest originele thema’s die je hebt gezien de afgelopen jaren?

”Ik heb toevallig daar gisteren een TikTok over gemaakt, over een Sex and the City-diner waar is was. Heel leuk was dat! Dat was in een pand op de Herengracht, met dertig meiden. En de jarige had met haar tante dus eigen kunstwerken gemaakt, waardoor de hele ruimte een soort art gallery leek. Dat is echt een van mijn favoriete diners.

Binnenkort heb ik een heel leuk diner, dat is die op de Veluwe. Het thema is Welly Ball, dat is een Schots feest waarbij alle dames in galajurk met regenlaarzen moeten. Dat wordt echt heel erg leuk. Ik denk dat dat echt zulke leuke foto’s worden.”

En om af te sluiten, zijn er valkuilen waar je als toekomstige host rekening mee wil houden?

”Ja, ik heb één belangrijke tip: als jarige wil je niet te snel drinken. Ik zie de meeste meiden hun drankjes snel achterover slaan, door de zenuwen waarschijnlijk. Maar daardoor zijn ze ook al vrij snel best dronken. Ik heb wel echt een paar keer gezien dat mensen echt om half elf echt al lazerus waren, dat is zonde van zo’n mooie avond.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.