Tessa Ham
Tessa Ham Money 9 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om te voorkomen dat je dit najaar te veel uitgeeft

Voor veel mensen is december de duurste maand van het jaar. Uit een onderzoek van Knab bleek bijvoorbeeld dat mensen in december 2017 maar liefst 18 procent meer uitgaven dan in een doorsnee maand. Hoe kun je deze maand en de rest van het koude najaar juist besparen?

Dit zijn vijf manieren om te voorkomen dat je tijdens de feestdagen en het koude najaar te veel uitgeeft.

Besparen voor de feestdagen

Als je wil besparen in de winter, moet je verder kijken dan alleen de dure decembermaand.

Budgetteer voor de feestdagen

Het laatste wat je misschien wil doen is besparen op cadeaus voor vrienden en familie, maar onthoud dat het gaat om wat je geeft en niet zozeer om hoeveel je uitgeeft. In plaats van eerst cadeaus kopen en daarna te kijken wat de schade is, kun je het ook andersom aanpakken. Kijk hoeveel je uit kan geven en baseer daarop je cadeaus. Vaak geven we in zo’n periode namelijk veel meer uit dan we willen en soms zelfs kunnen uitgeven.

Wedden dat je moeder net zo blij is met een goedkoper cadeau waar tijd en moeite in heeft gezeten dan een duurder cadeau dat je nog net even meegepakt hebt bij de Bijenkorf?

Neem je financiën onder de loep

Wie zegt dat je in januari moet beginnen met goede voornemens? Spit deze week eens goed je rekening door om zo een frisse start te maken. Zeg gedag tegen abonnementen waar je toch niets mee doet en kijk of je op andere lasten kunt besparen om over te stappen. Je kunt bijvoorbeeld alleen vanaf midden november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekeraar.

Aan de hand van hoe je ervoor staat, kun je natuurlijk ook een budget voor de feestdagen opstellen. Niet alleen op het gebied van cadeaus, maar ook qua boodschappen en kerstige uitjes.

Zet de verwarming een graadje lager

In een eerder artikel onderzochten we al hoeveel je bespaart als je de verwarming een graadje lager zet. Volgens Radar is dat ongeveer 100 euro per jaar, maar met de hoge energieprijzen van tegenwoordig, zou dit zomaar twee keer zoveel kunnen zijn.

Wil je niet inleveren op woongenot? Dan kan investeren in een slimme thermostaat nog wel eens een oplossing kunnen zijn. Hiermee zorg je ervoor dat de verwarming verschillende programma’s draait (bijvoorbeeld een andere temperatuur als je thuis bent, of slaapt). Je kunt dan ook automatisch de thermostaat een uur voordat je gaat slapen of weggaat lager instellen, zonder dat je daar aan hoeft te denken of moeite voor hoeft te doen.

Verduurzaam je huis

Een andere manier om energie te besparen is door je huis te verduurzamen. Dit is overigens niet alleen op de lange termijn goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan je huis isoleren.

Huur je een huis? Dan kunnen tochtstrips en dikke gordijnen bijvoorbeeld al goed helpen om de kou buiten te houden. Ook kan het helpen om deurdrangers te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat deuren niet open blijven staan en automatisch dichtvallen.

Perk je impulsaankopen in

Het is wel heel verleidelijk om nog even de pepernoten en kerstkransjes mee te grijpen als je door de supermarkt loopt. Neem jij ook altijd meer mee in de supermarkt dan je zou willen? Dan heb je vast al eens gehoord dat je niet met honger naar de supermarkt moet en een boodschappenlijstje moet maken.

Maar wat nou als dat soort tips allemaal niet werken? Leg dan elke keer voordat je naar de kassa gaat twee of drie items terug die je eigenlijk niet nodig hebt. Zo denk je nog een tweede keer na of je die pepernoten wel echt nodig hebt. Is het antwoord ja? Go for it! Maar bij een nee, leg je ze gewoon terug.

Kijk ook zeker eens rond bij al onze andere spaartips om nú te beginnen met sparen en niet volgend jaar in januari.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.