Britta van Aggele
Britta van Aggele Reizen 24 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Mijn eerste indrukken én de struggles van leven op een eiland’

1 september 2022 was het eindelijk zover: ik ging voor vijf hele maanden naar Curaçao voor mijn studie. Veel mensen praten er over alsof het niks is, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Daarom neem ik jullie in mijn column mee en vertel ik je alle ins en outs over het volgen van een minor en het leven op Curaçao. Elke week bespreek ik een nieuw onderwerp. Dit keer bespreek ik mijn eerste indrukken van het eiland, het studentenhuis én mijn huisgenoten. Hoe heb ik dat ervaren? Dat ga ik je vertellen.

Want hoe is het eigenlijk om 5 maanden aan de andere kant van de wereld te wonen? Ik hoop dat ik mensen een beetje kan informeren, inspireren en tips kan geven.

Mijn reis naar Curaçao

Ik wist al een hele tijd (sinds 2019) dat ik naar Curaçao wilde gaan tijdens mijn opleiding. Wie wil er namelijk niet een half jaar langer zomer, weekenden doorbrengen op het strand en onbeperkt feesten? En dit allemaal terwijl je ook nog overal Nederlands kan praten? Je snapt dat de keuze toen makkelijk gemaakt was. Alleen moest ik dit avontuur iets uitstellen door de pandemie en ik koos ervoor om uiteindelijk pas in september van 2022 naar Curaçao te gaan.

Toen het eindelijk zover was, ging ik met 2 grote koffers en 1 grote strandtas vol spullen naar het vliegveld en vloog ik samen met mijn beste vriendin naar het zonnige eiland. Wij vlogen vroeg in de ochtend, wat ons uiteindelijk erg heeft geholpen toen we daar aankwamen: nauwelijks last van een jet lag!

Britta column Curaçao
Britta van Aggele

Niet alleen maar mooi

Toen we eenmaal waren aangekomen op het zonnige eiland werd ik samen met m’n vriendin naar ons studentenhuis gebracht. Tijdens deze taxirit schrok ik eerlijk gezegd best wel van wat ik zag. Ik wil Curaçao niet lelijk noemen, maar het eiland bestaat echt niet alleen uit die perfecte strand-foto’s die je op Instagram ziet. Er heerst namelijk veel armoede op het eiland en dit is bij aankomst goed te zien.

Nu denk je misschien wel: ‘Ja, duhh. Dat had ik je ook wel kunnen vertellen.’ Maar nee, dit zie je pas echt als je op het eiland zelf bent. Er is namelijk niemand die deze beelden op social media deelt en ik heb er ook nog nooit iemand over horen praten. Waarschijnlijk ben ik op dit vlak ook gewoon een beetje verpest door de perfecte uitstraling die Instagram en TikTok tegenwoordig aan elk land geeft.

Settelen op een nieuwe plek

Ik moest dan ook flink wennen op Curaçao. En nee, dit kwam niet alleen door de nieuwe omgeving. Je moet niet vergeten dat je in een heel nieuw land en direct ook een hele nieuwe leefomgeving bent. Het lijkt wel alsof je op een zekere hoogte opnieuw geboren wordt. Je kent namelijk niks of niemand en dit is allemaal wel even flink wennen.

Kleine dingen zoals het ontdekken naar welke supermarkt je moet gaan zijn in combinatie met het warme weer en het ontbreken van een airco (we kwamen aan in een hittegolf 40 graden) is best wel vermoeiend. En dit is één van vele dingen die je opnieuw moet ontdekken. Misschien klinkt het als iets kleins, maar vergis je niet. Je bent tijdens een minor of stage niet op vakantie. Je bent bezig met het opbouwen van een leven op een nieuwe plek en dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Als je zoals ik gewoon altijd thuis hebt gewoond is het een hele overgang als je opeens helemaal voor jezelf moet zorgen en ook nog eens aan een nieuwe omgeving moet wennen. Het duurde dan ook wel echt een maand voordat ik mijn draai kon vinden op Curaçao.

NSMBL’s Emma over paniekaanvallen: ‘Ik had ze en ja, ik ging wekelijks naar de psycholoog’

Studentenhuis

Ik en mijn beste vriendin hebben er samen voor gekozen om in een studentenhuis te gaan wonen. Hier hebben we wel lang over getwijfeld. We wilden namelijk eerst voor een Airbnb, maar deze zijn allemaal redelijk duur op het eiland en da’s als student natuurlijk niet heel erg goed te doen. Toen kozen we er uiteindelijk voor om in Casa de Iguana te gaan wonen.

In een studentenhuis kom je namelijk gemakkelijk in aanraking met nieuwe mensen. Toch kan het ook voorkomen dat niet iedereen in je huis je helemaal goed ligt en dit overkwam mij ook, helaas. Maar maak je hierover vooral geen zorgen! Het eiland staat namelijk vol met studentenhuizen en er zijn dus ook genoeg studenten. En aangezien iedereen elke week naar dezelfde plekken gaat kom je ook buiten je woonplek makkelijk in contact met mensen.

britta curaçao
Britta van Aggele

Altijd tijd voor feestjes

Na een maandje op het eiland te hebben gezeten zat ik helemaal op mijn plek. Ik was helemaal gesetteld en ik had via mijn stage ook een paar ontzettend leuke meiden ontmoet, genaamd Fleur, Sam en Kiki. En het leuke aan Curaçao? Je komt elkaar bijna bij elk feestje tegen, dus je bent echt niet alleen afhankelijk van je huisgenoten.

Uiteindelijk heb ik dus, ondanks dat het allemaal even wennen was, ontzettend genoten van mijn tijd op Curaçao. Maar onderschat niet de kracht van verandering. Aan de andere kant van de wereld gaan wonen is namelijk niet zomaar iets. Geef jezelf de tijd om te acclimatiseren en creëer een fijne plek waar je voor 5 maanden goed kunt wonen. Dat maakt de ervaring namelijk een stuk fijner en leuker!

Stay tuned

Volgende keer vertel ik jullie meer over mijn favoriete stranden van het eiland. Waar moet je zijn? Waar juist niet? Daar ben ik in die vijf maanden tijd wel achtergekomen. Dusssss hou m’n column goed in de gaten!

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.