Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Money 11 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Alexander (24): ‘Voor mijn 25ste wil ik 100.000 euro gespaard hebben’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 24-jarige Alexander, die zichzelf een doel heeft gesteld en nog vier maanden heeft om dat doel te bereiken.

Beroep: accountmanager
Netto salaris: 3100 euro (inclusief salesbonus en min bijtelling auto)
Woonsituatie:
thuis bij ouders

De Spaarrekening van Alexander

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Er staat nu 90.000 euro op mijn spaarrekening. Daar ben ik wel blij mee. Ik ben al een hele tijd bezig met sparen; sinds mijn 15e eigenlijk al.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik spaar geen vast bedrag per maand. Ik let vooral op mijn uitgaven. Alles wat overblijft in een maand spaar ik. Statistisch gezien spaar ik zo’n 80 tot 90 procent van mijn netto maandinkomen.

Daarnaast houd ik heel nauwkeurig bij hoeveel erin komt en hoeveel eruit gaat. Overzicht zorgt ervoor dat je goed kunt sparen. Naar mijn mening moet je weten waar je geld heen gaat en hoeveel. Niet alleen voorkom je met een overzicht eventuele schulden, het geeft ook inzicht in je financiën.

Als het nodig is, kun je doelen stellen op basis van je overzicht. Bijvoorbeeld ‘minder geld uitgeven aan kleding’.”

Kun je je salaris toelichten?

„Ik krijg elke maand netto 2500 euro op mijn rekening gestort. Van dat bedrag is al wel de bijtelling van mijn auto af. Ik rij gelukkig een elektrische auto, dat scheelt een heel stuk op de bijtelling. Als je de bijtelling niet meeneemt, is mijn nettosalaris 2850 euro.

Daarnaast krijg ik aan het einde van het jaar nog een salesbonus. Die salesbonus kan oplopen tot 15.000 euro. Op basis van het verleden bedraagt de salesbonus vaak 11.000 euro bruto op jaarbasis. Netto is dat zo’n 7000 euro. Als je dat bedrag zou meenemen in het maandsalaris kom je uit op 3100 euro netto per maand. Van dat bedrag is dus de bijtelling van de auto al af.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Ja, inmiddels wel. In mijn studententijd heb ik wel veel dure aankopen gedaan. Veel designerkleding, tassen, schoenen etc. Daar heb ik ook het meest spijt van. Ik dacht altijd dat het mij iets zou brengen. Dat is niet zo.

Ik denk dat het door de leeftijd kwam. Deels ook door social media. Je ziet dingen bij anderen en denkt soms ‘dat wil ik ook’. Maar een dure rugtas of schoenen maken je niet gelukkig, daar kwam ik gelukkig ‘snel’ achter. Vanaf mijn tweede leerjaar op het hbo begon ik met het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven. Daarna heb ik nooit meer aankopen gedaan waarvan ik achteraf spijt had.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik begon met werken toen ik 14 à 15 jaar oud was. 3,17 euro per uur verdiende ik toen. Op een avond vroeg ik aan mijn vader hoeveel ik moest werken voordat ik over een aantal jaar een tweedehands Audi R8 cabrio kon kopen. Mijn vader vertelde mij dat hoe beter ik met mijn geld omging, hoe sneller ik de auto kon kopen.

Toen ik 16 jaar werd, veranderde mijn doel. Ik wilde mijn geld sparen voor mijn toekomstige huis. Ik was er toen al bewust van dat eigen geld belangrijk is voor een huis. In de afgelopen jaren is dat nog véél belangrijker geworden.

Op mijn 16e zei ik; ik wil op mijn 25ste 100.000 euro spaargeld hebben. Ik heb nog vier maanden tot mijn 25ste verjaardag. Nu zit ik op 90.000 euro. Het enige wat ik aan mijn financiële situatie zou willen veranderen, is die 100.000 euro halen.”

Je verdient goed, waarom woon je nog thuis?

„Huizenmarkt hè… Daarnaast heb ik ook geen vast contract. Dat heb je vaak wel nodig voor een koopwoning.”

Wat is je beste financiële tip?

„Begin vroeg met sparen! Leer de waarde van een euro kennen. Helemaal voor mijn generatie wacht ons een moeilijke economische tijd. We hebben torenhoge inflatie. Huizenprijzen staan ontzettend hoog. Eigen geld is en blijft ontzettend belangrijk. Denk er daarnaast over na om een overzicht te creëren van je financiën. Waar gaat je geld heen? Hoeveel gaat er heen?

Als je geld kunt sparen, kijk dan of je een deel van dat geld kunt beleggen. Je spaargeld is op dit moment niks waard op de bank. Echter, de beurzen staan ontzettend hoog. Investeren kan nu dus ook een gevaar zijn. We hebben de afgelopen jaren te maken gehad met enorme economische klappen door corona en nu door de oorlog in Europa. Ondanks dat staan de beurzen absurd hoog. Krankzinnig als je het mij vraagt.

Normaal investeer ik een aanzienlijk deel van mijn vermogen, maar op dit moment houd ik mijn geld even van de beurs. Beginnen met beleggen zou je dus ook kunnen overwegen wanneer de beurzen voor het eerst echt gaan dalen.”

Dit artikel verscheen eerder op Metro.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.