Metro
Metro Money 24 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De Spaarrekening van Bo: ‘Dat ik nu controle over mijn geld heb, geeft me rust’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 28-jarige Bo, die haar spaargeld verdeelt over verschillende potjes.

Beroep: trainee bij een energiebedrijf
Netto inkomen: 2700 euro netto
Woonsituatie: woont samen in een huurhuis met haar vriend en hond

De Spaarrekening van Bo

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Er staat nu 18.000 euro op. Ik ben heel erg blij met dat bedrag, heb er echt mijn best voor gedaan. Na mijn studie begon ik met sparen, halverwege 2019. Ik merkte dat ik sparen belangrijk vond, ook omdat ik dat tijdens mijn opleiding niet kon doen. Toen moest ik zelfs lenen, zo’n 800 euro per maand. Ik kon daar weliswaar weinig aan doen, maar het maakte me wel onrustig – soms durfde ik niet op mijn DUO-overzicht te kijken. Nu heb ik wél zelf controle over mijn geld en dat geeft rust.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik verdeel mijn geld over verschillende potjes, en maak aan elk een vast bedrag over. Zo heb ik een calamiteitenpotje waar 3000 euro in zit. Stel mijn auto of wasmachine gaat kapot, dan hoef ik niet ineens een groot bedrag op te hoesten. Daarnaast heb ik een potje voor reizen – toen ik begin dit jaar op wintersport ging, had ik al een jaar lang geld naar dat reispotje overgeheveld. Ook heb ik een potje voor ‘later’. Daar gaat standaard tien procent van wat er binnenkort naartoe. Inmiddels zit in dat potje al 7500 euro. O, en dan heb ik ook nog een spaarpotje voor mijn studieschuld. In januari begin ik met aflossen, maar ik ben alvast begonnen door ervoor te sparen. Daar zit nu 3500 euro in. Tel ik alles bij elkaar op, dan spaar ik maandelijks zo’n 1000 euro. Hou ik nog extra geld over, dan gaat dat naar mijn studieschuld.”

Kun je goed met geld omgaan?

„Zeker, dat zat er van kinds af aan al in. Kreeg ik zakgeld, dan kocht ik er niet meteen snoep van, maar stopte ik het in mijn spaarpot. Op een gegeven moment had ik 1000 euro gespaard, ik weet nog dat ik dat supercool vond. Ik ben ook opgevoed met het idee: je mag best leuke dingen doen, maar geef niet al je geld uit. Ik heb daardoor nooit van salaris naar salaris hoeven leven.”

Is er iets waar je meer geld aangeeft dan je zou willen?

„Toen alles weer openging na de lockdown afgelopen winter, ging ik minstens twee avonden per week de deur uit om wat te gaan drinken. En ook in de zomer zat ik geregeld op het terras. Ik gaf gerust 30 euro of meer uit, dus dat tikte wel aan. Op een gegeven moment was ik er weer klaar mee. Op stap gaan is leuk, maar ik miste de balans en wilde weer controle over mijn uitgaven. Komt ook omdat mijn vriend en ik bezig zijn met het kopen van een huis, dus mijn prioriteiten zijn veranderd. Nu kijk ik beter waarop ik kan besparen en vind ik het net zo prima om thuis een wijntje op de bank te doen – en over een paar maanden in ons nieuwe huis.”

Wat zou je willen veranderen aan je financiële situatie?

„Ik wil graag een aparte rekening voor mijn vaste lasten, zodat ik nog beter zicht heb op wat er maandelijks wordt afgeschreven. Nu is dat overzicht er wat minder, omdat ik ook andere transacties doe op mijn betaalrekening. Nog een wens: ik wil gaan beleggen. Ik vind het belangrijk om dat wel duurzaam te doen, dus daar wil ik me nog verder in verdiepen. Maar het staat zeker op mijn lijstje.”

Wat is je beste financiële tip?

„Toch wel die verschillende spaarpotjes. Dus zodra je je geld krijgt, maak dan meteen die vaste bedragen over naar je spaarrekening. En begin met dat potje van tien procent. Begin je daar op jonge leeftijd mee, dan heb je rond je 60ste toch een aardig bedrag gespaard.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.