Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Huidverzorging 2 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dermatologen ontkrachten: dit zijn de 3 belangrijke mythes over bruinen in de zon

Nu het mooie weer eindelijk doorbreekt, kunnen de meeste van ons niet wachten om een zongebruinde kleur op te bouwen. Toch weten we ook allemaal dat het blootstellen van de huid aan UV met risico’s gepaard gaat. Veilig zonnen is belangrijk. Precies daarom leggen dermatologen uit welke mythes over zonnen je beter niet kan geloven.

Of je nu op vakantie de zon ingaat of op het terras een bruin kleurtje opbouwt: met deze dingen wil je rekening houden.

Dermatologen leggen uit: dit zijn de mythes over bruinen in de zon

We hebben allemaal een andere opvatting over zonnen. Daarom is het extra fijn dat verschillende dermatologen bij Refinery29 de mythes over zonnebaden ontkrachten. De volgende stelling zijn dus verre van waar.

‘Zolang je niet verbrandt, is zonnen niet slecht voor je huid’

Velen denken dat verbranden slecht is voor je huid. En begrijp ons niet verkeerd: dat is het ook. Toch begint de aanval op je huid al eerder. Ook als je niet rood wordt, is blootstelling aan UV al schadelijk voor de huid.

Een bruine teint is een mechanisme dat door de huid is ontwikkeld om schade door blootstelling aan UV-stralen te voorkomen, maar het stelt je nog steeds bloot aan schadelijke UV-stralen van de zon, zegt Dr. Derrick Phillips, dermatoloog en woordvoerder van de British Skin Foundation.

‘Het is goed om een goede basis op te bouwen’

Voordat we vertrekken naar een warm oord, bouwen we het liefst al een basiskleurtje op. De mythe gaat dat een basisteint de huid beschermt tegen verdere UV-straling. Maar dit is een gevaarlijke misvatting, waarschuwt Dr. Phillips. “Pre-holiday UV exposure with sunbeds exposes unprotected skin to high-intensity UV radiation, causing damage to skin cells, promoting skin aging and increasing the risk of skin cancer such as melanoma, squamous cell carcinoma or basal cell carcinoma.” 

‘Je moet zonnen om vitamine D binnen te krijgen’

Het is belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Dit betekent niet meteen dat je roekeloos in de zon moet gaan liggen om je lichaam gezond te houden – dit doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Vitamine D vind je ook in andere dingen als vis, ei en rood vlees. Eet jij deze dingen niet? Dan zijn er ook nog genoeg fijne supplementen met vitamine D.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.