Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 2 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Polyamorie: dit is het en zo verschilt het van een open relatie

We hebben allemaal weleens van de term ‘polyamorie’ gehoord. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun liefde te delen met meerderen mensen, in plaats van één partner. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat polyamorie nou inhoudt. Daarom voor eens en voor altijd: dit is polyamorie.

En nee, dat is niet hetzelfde als een open relatie.

Wat is polyamorie?

Laten we bij het begin beginnen. Polyamorie is een vorm van ENM (Ethical Non-Monogamy), waarbij er tussen de verschillende partners een akkoord is dat ieder in de relatie ook andere partners mag hebben.

Polyamorie wordt weleens vertaald als ‘meervoudige liefde’. Als je polyamoreus bent, dan heb je meerdere relaties tegelijkertijd, waar alle partners van op de hoogte zijn. Je kunt er daardoor meerdere intieme banden op nahouden. Deze banden zijn romantisch, seksueel of allebei. De vorm van polyamoreuze relaties verschilt per persoon. Soms heeft iemand meerdere partners, die ermee toestemmen, maar geen contact hebben met de andere partners. In ander gevallen komt het voor dat sommige partners ook een band met elkaar aangaan.

Een seksuologe waar je écht van leert: Chantelle Otten deelt haar kijk op seks, relaties en taboes

‘Liefde wordt niet minder als je het deelt’

Polyamoreuze mensen hebben een andere kijk op liefde dan monogame mensen. Dat je een intieme band met een tweede (of derde, of vierde) niets van liefde weghaalt uit de eerste band. Het wordt vaak vergeleken met de liefde voor kinderen. Wanneer je een tweede kind krijgt, ga je niet minder van je eerste kind houden. Het aantal andere mensen waarmee polyamoreuze mensen intiem zijn, zegt niets over hoe waardevol een relatie of partner voor hen is.

Een culturele shift

Er heeft de laatste jaren zeker een culturele verschuiving plaatsgevonden waarbij er meer gesproken en gepraktiseerd wordt over ethische non-monogamie. Op TikTok is het onderwerp ethische non-monogamie meer dan 1,2 miljard keer bekeken en de hashtag #polyamory is meer dan 3,1 miljard keer bekeken.

Vooral onder Gen Z is polyamorie sterk in opkomst. Het is zelfs zo aan et groeien dat Hinge eind 2022 een label introduceerde waarmee gebruikers anderen kunnen laten weten naar wat voor soort relatie ze op zoek zijn, monogaam of niet-monogaam.

Het verschil met een open relatie

In eerste instantie is de term ‘open relatie‘ een paraplu, waar veel ENM relatievormen onder vallen. Denk aan polyamorie, maar ook aan swingen, monogamish en poly-trouw. Als er naar een open relatie wordt gerefereerd als specifieke relatievorm, dan verwijst dit over het algemeen naar het idee dat er een primair partnerschap is van twee mensen die elkaar toestemming hebben gegeven om fysieke relaties te hebben met mensen buiten hun relatie.

In deze open relatie, draait het met de andere partners niet om emotionele connectie, maar meer om lust. Het grote verschil zit ‘m dus in de toewijding. Bij polyamorie is er veel toewijding aan alle partners, terwijl dit er bij een open relatie alleen tussen de twee primaire partners is.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.