Julia Schaap
Julia Schaap Love & Life 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Houd je vast, want de nieuwe datingtrend ‘ghostlighting’ belooft ons allemaal in de war te brengen

Het wordt je als vrijgezel tegenwoordig erg moeilijk gemaakt om iemand te vinden, waar het op romantisch gebied mee klikt. Dit komt voornamelijk door de toxic datingtrends die veel singles te laat herkennen. Een daarvan is ghostlighting, een combinatie tussen ghosten en gaslighting.

Klinkt als de hel op aarde, toch?

Tal van toxic datingtrends

Veel vrijgezellen kennen het bekende fenomeen dat ghosten heet. Hierbij laat iemand van de een op de andere dag niks meer horen, zonder enige uitleg. Dat was ‘m dan ineens, die prille romance.

Daarnaast heb je ook nog gaslighting. Die term kennen we allemaal wel. Dit is een vorm van manipulatie waarbij mensen gaan twijfelen aan de realiteit. Een ‘gaslighter‘ verdraait de waarheid met zoveel zelfvertrouwen, dat mensen daarin gaan geloven. Enorm toxic, dus.

‘Ghostlighting’

Als je ghosting en gaslighting combineert, dan krijg je de meest toxic datingtrend die wij in tijden hebben gezien.

Nu is er dus een nieuwe datingtrend die ghostlighting heet. Dit is een combinatie tussen ghosten en gaslighting. Het lijkt voornamelijk op ghosten, waarbij iemand niks meer van zichzelf laat horen. Het vervelende aan deze trend is alleen dat na het ghosten, iemand na een tijdje ineens weer opduikt. Niet omdat iemand het daten óf zelfs de relatie (want ja, ook in relaties komt dit voor) weer wil oppakken, maar om bevestiging van de ander te krijgen dat de schuld van de breuk niet bij hen ligt.

Niemand zit hier natuurlijk op te wachten, vooral als je alles al een plekje hebt kunnen geven. Als het tóch op je wordt toegepast, zijn hier een aantal tips hoe je er het snelst korte metten mee maakt.

Zo ga je om met ghostlighting

1. Stel grenzen

Als je merkt dat je geghostlight wordt, is het belangrijk om meteen duidelijke grenzen te stellen. Je kan een ghostlighter herkennen aan de slachtofferrol die diegene aanneemt, hierdoor wordt er flink ingespeeld op jouw emoties.

Ook kan iemand net doen alsof gezamenlijke momenten niet hebben plaatsgevonden of niet belangrijk waren. Hierdoor blijft het contact oppervlakkig en toont de persoon in kwestie geen berouw. Als dat het geval is, is het belangrijk om te beslissen of het de moeite is om het contact voort te zetten.

2. Contact verbreken

In contact blijven met je ex of situationship kan altijd, maar als je merkt dat iemand je probeert te ghostlighten is het contact verbreken de beste optie. In het begin is het lastig, maar na een tijdje kom je erachter dat dit beter is voor beide partijen. Stop in de tussentijd je energie in de dingen die het echt waar zijn, zoals vrienden en familie.

3. Neem mensen in vertrouwen

Het is belangrijk om over deze vervelende gebeurtenis te praten. Neem iemand in vertrouwen en vertel wat er aan de hand is. Doe dit vooral op je eigen tempo.

Het kan opluchten om hulp in te schakelen en is een groot teken van zelfliefde. Onthoud dat je nooit genoegen moet nemen met iemand die jou tekort doet.

Oh no – Dit zijn de red flags in een relatie die je niet mag negeren

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.