Tessa Ham
Tessa Ham Money 2 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Ik zegde mijn huur en baan op en pas nu op huizen, zodat ik fulltime kan ondernemen’

Ben jij nog blij met je baan? Of zou je liever een ander leven leiden? Dat zijn misschien heftige vragen, maar wel dingen waar je af en toe bij stil moet staan. Door haar verhaal te delen hoopt Jessy jou te inspireren om ook voor je droomleven te gaan. Vorig jaar schudde een auto-ongeluk haar wakker. “Ik was er bijna niet meer, dat zet je aan het denken”, vertelt ze aan NSMBL.

Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 27-jarige Jessy Oudeman, die met haar website Happy Rich Millennial mensen alle tools wil geven om hun droomleven te gaan leiden.

Happy Rich Millennial

Jessy liep stage in New York en woonde een jaar lang in de Big Apple. Ze had het van tevoren niet verwacht, maar die ervaring zorgde ervoor dat ze heel anders naar carrière en geld ging kijken. “Iedereen werkte daar 60 tot 80 uur”, vertelt ze.  “Dat was niet gezond. Je zag dat mensen maar spullen bleven kopen, in de hoop zich daardoor beter te voelen.”

Zelf werkte ze als event supervisor op bizar dure events. “Op die events kwamen gasten die aan de Upper East Side woonden, à la Gossip Girl. De mensen die er werkten waren echter arm. Dan zag je dat het eten na zo’n avond allemaal werd weggegooid, terwijl de mensen die er werkten eigenlijk gewoon honger hadden.”

Dat zette haar aan het denken. Terug in Nederland ging ze nog even aan het werk, maar al snel besloot ze een wereldreis te maken. Helaas gooide corona roet in het eten. Na twee weken in India te hebben doorgebracht – geen pretje, zo aan het begin van de coronacrisis – moest Jessy weer naar Nederland. “Toen dacht ik: wat ga ik nu doen? Ik had geen werk, geen huis en door de lockdown weinig te doen”, vertelt ze.

Het idee voor Happy Rich Millennial werd geboren. Een website waarop ze schrijft over alles wat met persoonlijke financiën te maken heeft, van sparen tot investeren en van verdienen tot mindset. “Ik zie alles als één geheel”, zegt ze over haar keuze om ook mindset mee te nemen op haar website. “Met alleen kennis ga je er niet komen. Je moet ook geloven in jezelf en vertrouwen hebben.”

Jessy Oudeman
Jessy Oudeman

Auto-ongeluk schudde haar wakker

Zelf heeft ze ook ervaren hoe belangrijk dat aspect is. Na de eerste lockdown ging Jessy naast Happy Rich Millennial ook aan de slag in de financiële dienstverlening voor 36 uur per week. “Ik wist niet of fulltime ondernemen me ging lukken”, vertelt ze. Door een auto-ongeluk vorig jaar werd ze wakker geschud.

“Ik was er bijna niet meer”, zegt Jessy. “Dat zet je wel aan het denken. Je hebt maar één leven. Waarom zou ik dan niet nu een leven creëren waar ik gelukkig van wordt?” Hoewel ze al wel inkomsten had uit Happy Rich Millennial, was dat niet genoeg om rond te komen. Zeker niet met de hoge huren van tegenwoordig.

De huur opzeggen en bij huizen oppassen

Haar oplossing? De huur opzeggen. Ze had in het verleden al af en toe op huizen opgepast, dus wist dat dat een optie was. Sinds afgelopen november past ze op het ene na het andere huis. “Om te voorkomen dat ik constant met spullen sleep, doe ik dat minimaal voor twee weken. Het oppassen scheelt zoveel in vaste lasten”, vertelt Jessy. “Natuurlijk ga ik dit niet oneindig doen, maar voor nu werkt het goed.” Ze is niet bang dat ze zonder huis komt te zitten. “Mensen weten me inmiddels te vinden”, zegt ze lachend. “Soms heb ik drie verzoeken voor dezelfde periode.”

Jessy Oudeman
Jessy Oudeman

Met Happy Rich Millennial en het delen van haar verhaal, hoopt ze mensen te laten zien dat ze een keuze hebben in het leven, zelfs als dat misschien niet zo voelt. “Ik was vroeger ook heel onzeker, verlegen, negatief en afwachtend”, zegt ze daarover. “Maar dan gebeurt er natuurlijk niets. Bij mij viel het kwartje toen ik besefte dat je echt een keuze maakt. Neem de regen. Daar kan je heel chagrijnig van worden, maar je kan ook denken: ‘Oh, wat zit ik lekker knus binnen’.”

Ze krijgt veel reacties van mensen met excuusjes waarom zij niet hun droomleven kunnen creëren. “Natuurlijk ken ik de situatie niet precies, het is niet altijd mogelijk”, zegt ze. “Maar bij veel mensen geldt: het enige wat je tegenhoudt, is jijzelf.”

‘Ik kocht een elektrische bus van 90.000 euro om Europa rond te reizen’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal’.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.