Tessa Ham
Tessa Ham Money 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

5 stappen die je met je geld moet nemen vóórdat je een huis koopt

Natuurlijk snappen we dat een huis geen impulsaankoop voor je is. Maar in deze samenleving waar iedereen zo snel mogelijk lijkt te streven naar ‘huisje, boompje, beestje’, vergeten we weleens goed na te denken of een huis kopen nu wel de beste zet voor ons is.

Zorg er in ieder geval voor dat je deze 5 stappen met je geld hebt genomen vóórdat je een huis koopt.

Stappenplan voordat je huis kunt kopen

Door dit stappenplan weet je zeker dat je genoeg spaargeld hebt om een huis te kopen en om daarna regenachtige dagen te overbruggen.

1. Zorg voor een noodpotje

Nu de huizenmarkt zo oververhit is, is het wellicht verleidelijk om al je spaargeld maar tegen je nieuwe huis aan te gooien. Maar doe dit alsjeblieft niet. Want als je geen noodpotje hebt, kun je later flink in de problemen komen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) trok vorig jaar al aan de noodklok omdat starters alles uit de kast trekken om een huis te bemachtigen, zonder na te denken over de latere financiële gevolgen.

Zorg altijd dat je een noodpotje hebt waarmee je een aantal maanden je vaste lasten kunt betalen. Zo heb je ook altijd geld achter de hand als je auto het bijvoorbeeld net begeeft als jij middenin de verhuizing zit.

2. Kijk of je de maandlasten kunt (en wilt) dragen

Ook zo verleidelijk nu de huizenprijzen zo hoog zijn: het bedrag lenen dat je volgens een hypotheekadviseur maximaal kunt lenen. Als het goed is, heeft je financieel adviseur ook vertelt hoeveel dit je per maand gaat kosten. Kun en wil je dit ook elke maand betalen?

Sommige mensen hebben zo’n hoge huur, dat het voordeliger is om te kopen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het is ook goed om te bedenken dat zaken als belastingen hoger zijn als je een eigen huis hebt. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat hoe meer je leent, hoe hoger je maandelijkse kosten zijn.

Een slimme manier om uit te testen of je de maandlasten wil en kunt dragen is door je huidige vaste lasten af te trekken van je toekomstige en dit verschil al elke maand over te maken naar je spaarrekening.

Dan heb je meteen twee vliegen in één klap, want je spaart ook meteen voor bijvoorbeeld die nieuwe bank.

3. Denk na over andere financiële doelen

Ook al ben je financieel gezien klaar om een huis te kopen, dat hoeft nog niet te betekenen dat het ook de beste keus is voor jou. Met deze oververhitte huizenmarkt zal er waarschijnlijk niet veel spaargeld overblijven voor andere financiële doelen die je wellicht hebt, zoals een mooie reis maken, trouwen en wellicht zelfs een kind.

4. Spaar de kosten voor een huis bij elkaar

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het kopen van een huis ook geld kost. Als het je eerste huis is en je onder de 35 jaar bent, hoef je tegenwoordig gelukkig geen overdrachtsbelasting meer te betalen (dat scheelt een hoop!), maar alsnog moet je onder andere de kosten voor het hypotheekadvies en de taxatie betalen.

5. Zoek een financieel adviseur

Als je deze nog niet hebt, is de laatste stap om op zoek te gaan naar een hypotheek- of financieel adviseur. Omdat de huizenmarkt zo oververhit is, is de deadline om een bod te doen vaak al snel. Je wil dan wel weten of dit huis en het bod dat je wil doen haalbaar is.

Geef bij het doen van het bod ook altijd aan dat je een financieel adviseur hebt. Natuurlijk zal een huiseigenaar vaak gaan voor het hoogste bod, maar bij twee dezelfde biedingen kan dit zomaar de doorslag geven. Hij of zij loopt namelijk minder risico, omdat de kans dan groter is dat de financiering rondkomt.

Eerste huis kopen? 5 praktische tips om voor een huis te sparen

The Financial Diet

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.