Tessa Ham
Tessa Ham Money 8 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Stappenplan: zo spaar je volgend jaar 5.000 euro

Heb je dit jaar minder gespaard dan je van tevoren had gehoopt? Of wil je er volgend jaar nog een schepje bovenop doen? Met dit stappenplan weet je zeker dat het volgend jaar gaat lukken met sparen. Op 31 december 2022 staat er 5.000 euro extra op je spaarrekening!

Staat ‘meer sparen’ ook op jouw lijstje met goede voornemens? Zorg dat het geen goed voornemen blijft en werk deze maand nog het stappenplan af.

5.000 euro sparen in 2022: een stappenplan

Zo spaar je volgend jaar 5.000 euro.

Stap 1: bereken hoeveel je elke maand moet sparen

De eerste stap van het stappenplan is uitrekenen hoeveel je elke maand moet sparen om op 31 december 2022 die 5.000 euro extra op je spaarrekening te zien staan. De rekensom is in eerste instantie simpel. Je hebt 12 maanden in een jaar, dus zal je elke maand 416,66 euro moeten sparen.

Maar denk ook eens na over financiële meevallers, zoals je vakantiegeld, een winstuitkering en andere bonussen op je werk. Deze kun je in stap 1 van die 5.000 euro aftrekken. Stel dat jij bijvoorbeeld 1.000 euro aan financiële meevallers verwacht, dan hoef je nog ‘maar’ 333,33 euro per maand te sparen. (4.000 gedeeld door twaalf maanden is namelijk 333,33 euro.)

Stap 2: bedenk hoe je dit bedrag kunt realiseren

In de volgende stap is het belangrijk om een deep dive te doen in je uitgaven. Is het bedrag dat uit de vorige stap kwam realistisch voor jou? Dit weet je alleen als je een goed overzicht hebt van wat erin komt en eruit gaat. Kijk daarom naar je inkomsten en uitgaven van de laatste drie volledige maanden.

Is het met je uitgavenpatroon van nu mogelijk om dit bedrag apart te sparen? Als het antwoord nee is, heb je twee opties. Je kunt je doelbedrag naar beneden schroeven. Maar je kunt ook kijken waarop je kunt besparen.

Zijn er abonnementen die je niet meer gebruikt? Geef je meer uit aan kleding dan je dacht? Ben je ergens anders misschien goedkoper uit qua zorgverzekering?

Stap 3: Stel een automatische afschrijving in

Als je eenmaal een plan hebt bedacht om die (bijvoorbeeld) 416,66 euro elke maand te kunnen sparen, stel je een automatische afschrijving in vanaf januari. Schrijf dit bedrag automatisch over als je je salaris gestort hebt gekregen en je maakt het jezelf zo makkelijk mogelijk om te sparen.

Maak een nieuw spaarpotje aan op je rekening met ‘spaarchallenge 2022’ of een andere titel. Spreek vervolgens met jezelf af dat je niet aan dit spaarpotje mag zitten gedurende het jaar.

Stap 4: Houd je voortgang bij

Het begin is vaak lastig, maar als je eenmaal het bedrag op je spaarrekening ziet groeien, word je vaak gemotiveerder om het bedrag aan het einde van het jaar te halen. Versterk dit gevoel door je voortgang bij te houden.

Op Pinterest kom je veel verschillende savings trackers tegen, van eenvoudige waar je simpelweg in een soort tabel je voortgang bijhoudt, tot trackers waar je vrolijk kan gaan kleuren. Wat jouw stijl ook is; een tastbaar papiertje dat ergens op een plek in huis hangt of ligt, zal je helpen om je doel te bereiken.

Stap 5: Beloon jezelf gedurende het jaar

Eerlijk is eerlijk: 5.000 euro is een groot doel en 31 december 2021 nog ver weg. Om gedurende het jaar je motivatie te behouden, mag je jezelf best af en toe belonen als je een subdoel hebt behaald. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op je favoriete taartje van de koffiezaak op de hoek, bij elke 1.000 euro die je hebt behaald. Of trek een fles bubbels open.

Succes, you’ve got this!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.