Emma Toussain
Emma Toussain Reizen 17 okt 2022
Leestijd: 7 minuten

Tripje naar New York gepland? Dan is deze Food Cart Tour in Queens een dikke aanrader

Zo’n drie weken geleden bezochten wij dé stad die nooit slaapt; New York City. Er is genoeg te doen, té veel bijna. Niet in negatieve zin, want het is allemaal leuk. Het bijna wel nodig om een verblijf van zo’n drie maanden te boeken, want anders is het niet te doen om alles te zien wat je wil zien. Dat is niet erg, helemaal niet als je weet waar je prioriteiten liggen en welke activiteiten je sowieso wil afvinken. Daar helpen we je bij, want we hebben echt een parel van een activity ontdekt. Eentje waarbij je het échte New York leert kennen, niet alleen het Manhattan uit de films. We hebben het dan over een Food Cart Tour (how New York of us) in de wijk Queens. Vanuit het centrum zo’n 20 minuutjes met de subway, maar meteen in een hele andere én gezellige wereld.

We schreven eerder al over Queens en al het leuks dat deze wijk te bieden heeft. Meer tips over New York, de verschillende wijken en allerlei leuke activiteiten lees je op nycgo.com. Handig, zo’n guide!

Food Cart Tour in Jackson Heights, Queens

New York staat vol met die iconische Food Carts. Je weet wel, die karretjes op de hoek van de straten waarin er hotdogs, pretzels, hamburgers en nog veel meer verkocht wordt. Echt New Yorks, en vaak ook nog wel redelijk goedkoop. Toch is het voor veel toeristen (like us) lastig om te bepalen bij welke kraam je wel en niet kunt eten. Daar heeft de organisatie Turnstile Tours iets op bedacht – je kunt daar namelijk Food Cart Tours boeken. Je gaat dan langs verschillende kraampjes en dan mag je uiteraard ook al het lekkere eten proeven. Daarnaast krijg je heel veel handige kennis mee over de wijken waar je doorheen loopt én over welke kraampjes de moeite waard zijn. Nu kan je dat natuurlijk in Manhattan boeken, maar we raden je aan dat juist NIET te doen. Je kunt veel beter de metro pakken naar één van de andere wijken van New York, de minder toeristische plekken. Het eten is veel diverser en je zult er niet zo snel een hotdog vinden.

Wij kozen Queens, een ontzettend multiculturele wijk waar we onze ogen uitkeken. Geen hoogbouw? Drukke straten vol muziek, lekker eten én veel veel verschillende culturen gemixt? Ja, precies dat. We reisden af naar de buurt Jackson Heights, zonder enige voorstelling van hoe het zou kunnen zijn. New York ken je uit de films, maar dan zie je alleen Manhattan. Of Brooklyn. Maar zo’n stadsdeel als Queens, en dan specifiek Jackson Heights, zie je veel minder vaak. Het is een wijk waar ontzettend veel immigranten zijn neergestreken, juist ook door de multiculturele aard van deze wijk.

Over de Tour én deelnemende Food Carts (+eigenaren!)

Tijdens de twee uur durende tour ga je langs een aantal Food Carts en maak je kennis met verschillende nationaliteiten. Het bijzondere van Jackson Heights is, is dat je op elke hoek van de straat een andere cultuur en nationaliteit binnenstapt. Je begint de tour bij het Colombiaanse restaurant Arepa Lady, maar binnen drie minuten sta je op een hoek vol Food Carts met eigenaren (en dus ook eten) uit Bangladesh. En om het hoekje wandel je zo klein-Tibet binnen. Elke Food Cart-eigenaar serveert eten uit zijn of haar land van herkomst en dat is voor de immigranten uit datzelfde land natuurlijk hartstikke prettig, want zo krijgen zij op een laagdrempelige manier toch de maaltijden van thuis mee.

Wij vertellen je alles over elke Food Cart die je tegenkomt tijdens de tour.

@nsmblmagazine

New York is zo veel meer dan Manhattan.. Pak de metro naar Queens en eet je buik vol! #traveltips #queens #newyorkcity #traveltiktok #tipsandtricks #storytime #foodcart

♬ I’m Good (Blue) – David Guetta & Bebe Rexha

Arepa Lady – Eten uit Colombia

Oprichtster: Maria Piedad Cano uit Colombia
Huidige eigenaar: Alejandro Osorio, de jongste zoon van Maria
Wat ga je proeven? Mini arepa de queso & Mini arepa de chocolo

Arepa Lady

Maria kwam in 1987 naar Amerika vanuit het onrustige Colombia. Omdat het niet makkelijk was om werk te vinden, begon ze haar eigen Food Cart. het is haar nooit gelukt om een officiele vergunning te krijgen voor een Cart, iets wat in Amerika en New York verre van makkelijk is. Te weinig vergunningen en té veel mensen met de wens om een eigen Cart te hebben. Ondanks alle struggels en het dus niet hebben van een vergunning, werd Arepa Lady een van de meest succesvolle plekken om eten te halen in Jackson Heights. Uiteindelijk is Arepa Lady een restaurant geworden en ging Maria weer terug naar Medellin in Colombia. Haar jongste zoon, Alejandro, runt het restaurant van zijn moeder en serveert de Arepa’s met liefde.

Locatie: 77-17 37th Ave, Queens, NY 11372

Fushka House – Eten uit Bangladesh

Oprichter: Mohammad Masud Rahman
Wat ga je proeven? Fushka and Mango Chaat

Fushka House

Mohammad kwam in 2007 naar New York en heeft in heel veel Indiase restaurants gewerkt voordat hij zijn eigen, jawel, Subway Franchise opende in Upstate New York. Hij had altijd al een droom om een eigen Fushka Cart te openen en dat is dan ook precies wat hij gedaan heeft. Wat een Fushka is? Het zijn crispy bolletjes met een vulling van aardappel, kikkererwten en vaak gemixt met uitjes, koriander, erwten, chilipeper en nog veel meer. Het zijn momenteel één van de populairste aziatische streetfoodgerechtjes en dat snappen we helemaal. Makkelijk om te eten en ontzettend vol van smaak.

Locatie: 7301 37th Ave.

Tong – Eten uit Bangladesh

Oprichter: Naeem Khandaker
Wat ga je proeven? Fushka and JhalMuri

Tong

Nóg een Fushka Cart, maar eentje met een bijzonder succesverhaal. Eigenaar Naeem kwam in 2014 naar New York als student en net na zijn afstuderen begon hij zijn eigen Food Cart. Er waren heel veel immigranten uit Bangladesh in New York, maar niemand serveerde daadwerkelijk eten uit Bangladesh. Hier zag Naeem een gat, wat hij met succes wist op te vullen. Inmiddels heeft hij 6 eigen karretjes en groeit hij nog elke dag.

Locatie: 7301 37th Ave, Jackson Heights, NY 11372 (Fushka)

Mom’s Momo – Eten uit Tibet

Oprichters: Jamyun Goasun (+broer en zus)
Wat ga je proeven? 2 Momo’s per persoon

Mom’s Momo

Mom’s Momo is een heuse Food Truck en dus anders dan de Carts. Zijn Truck rijdt daadwerkelijk weg en is een stuk groter. Eigenaar Jamyun komt uit Tibet en kwam in 2007 in New York te wonen. Hij opende Mom’s Momo in 2017 en runt het samen met zijn broer en zus. De Tibetaanse lekkernijen, de Momo’s, zijn geinspireerd op de keuken van hun moeder. Vandaar ook de naam. Een Momo is een soort Tibetaanse dumpling – erg lekker en makkelijk te eten.

Locatie: 72-30 Broadway

Antojitos Charly – Eten uit Mexico

Oprichter: Charly Morales
Wat ga je proeven? El Pastor Taco

Antojitos Charly

Antojitos is straattaal in Mexico voor “little cravings”. Eigenaar Charly Morales is geboren in Puebla maar woont al sinds 2000 in De Verenigde Staten. Charly is al langer dan 20 jaar bezig om zijn kookskills te verbeteren. Waar hij eerst jaren in restaurants werkte, heeft hij nu zijn eigen Mexicaanse Food Cart waar hij de immens populaire street taco’s verkoopt. Zijn klanten zijn voornamelijk van Zuid-Amerikaanse afkomst, een grote populatie in New York. Als je aan Charlie vraagt of hij een eigen restaurant zou willen, antwoordt hij bescheiden: ‘De El Pastor Taco hóórt op de straat, dat zou niet passen in een restaurant.”

Locatie: 74-20 Roosevelt Ave.

Wandelen en eten

Wij mochten de tour als eerste uittesten, maar vanaf 3 november is deze activiteit te boeken voor het grote publiek. Dus ga jij binnenkort naar The Big Apple? En wil jij ook wel eens wat anders zien? En proeven? Zet deze dan op je lijstje! Je leert ook nog eens waar alle Food Cart zich aan moeten houden qua hygiënevoorschriften, waar je moet op letten als klant en welke papieren en stickers de Food Cart móet bezitten. Zo weet jij altijd waar je wel en niet je eten kan kopen.

Food diary: dit is wat Kendall Jenner op een dag eet

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.