Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Parfum 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom je favoriete parfum tijdens je menstruatie ineens niet meer zo lekker ruikt

Of je nu een grote parfumcollectie hebt of niet: er is waarschijnlijk één geur op de plank die je het meest pakt. Het is jouw signature scent en je bent dol op de geur. Althans, niet als je ongesteld bent. Waarom is het dat ons favoriete parfum minder lekker ruikt tijdens je menstruatie?

Geuren waar je doorgaans een warm en blij gevoel van krijgt, staan je tijdens that time of the month ineens helemaal niet aan. Waarom is dat? Het heeft alles te maken met je cyclus en de invloed daarvan op je reukvermogen.

Dit is waarom je favoriete parfum tijdens je menstruatie niet lekker ruikt

Je menstruatiecyclus beïnvloedt je reukvermogen. Dit is goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Hormonale botsingen betekenen dat je op verschillende momenten tijdens je maandelijkse cyclus wordt aangetrokken tot verschillende geuren – dus wat je de ene week lekker vindt, is de volgende week een totale afknapper. Wat hormonen doen met ons brein, doen ze dus ook met onze neus. Mooi is dat.

Wanneer je oestrogeen op zijn hoogtepunt is, wordt ook je reukvermogen scherper. Tijdens de ovulatie kan zelfs een subtiele geur ons al beïnvloeden. Daarnaast staat geur ook in contact met onze emoties. Als een bepaalde geur specifieke emoties oproept, dan kunnen deze extra hard binnenkomen op het moment van menstruatie of ovulatie.

De ‘scent cycle’

Je hebt vast wel eens gehoord van het concept van ‘skin cycling’. Mocht je benieuwd zijn naar deze skincare methode: het is een techniek waarbij je verschillende producten afgewisseld, afgestemd op de behoefte van je huid. Scent cycling is losjes gebaseerd op hetzelfde concept.

De methode houdt in dat je op ieder moment van de cyclus terugvalt op een ander genre parfum. Zo wordt op dag één (de eerste dag van je menstruatie) een frisse geur met citrusnoten aangeraden. Van dag zes tot twaalf ga je liever voor wat poederige en meer vrouwelijke noten als Iso-E-Super, roos en musk. Op dag 13 tot 18 is het tijd voor de zogeheten ‘gourmande geuren’ denk aan parfums met vanille, fruit, karamel. In de laatste fase wordt er vaak gekozen voor geuren met groene en aardse karakters. Denk aan noten als vetiver, papyrus, bergamot, lavendel en marinegeuren.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.