Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Food 13 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Zin in een salade? Deze 5 salades met tonijn maak je in een handomdraai

Je kunt allerlei ingrediënten aan een salade toevoegen. Van kaas tot kip, als het om salades gaat kan alles. Voor een avondje simpel koken is een salade met tonijn een perfecte avondmaal. We hebben vijf lekkere salades met tonijn verzameld die je vanavond nog wilt proberen.

1. Salade met tonijn en zoete aardappel

Zoete aardappel in een salade klinkt niet heel voordehandliggend, maar het is lekkerder dan je denkt. Deze heerlijke salade met tonijn, zoete aardappel en sperziebonen is niet alleen erg makkelijk en snel te bereiden, hij is ook nog eens goedgevuld en gezond. We leggen je uit hoe je de salade maakt.

Dit heb je nodig (voor 2 porties)

– 160 gram tonijn
– 1 stuk zoete aardappel
– 100 gram sperziebonen
– 1/2 komkommer
– 1 rode ui
– 75 gram rucola
– 2 eetlepels olijfolie
– Halve citroen
– Paprikapoeder
– Peper en zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Besprenkel 1 eetlepel olijfolie over de blokjes en kruid ze met paprikapoeder, peper en zout. Roer dit goed door elkaar.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de blokjes zoete aardappel op. Bak deze vervolgens in 30 minuten gaar in de oven. Kook ondertussen de sperziebonen gaar en laat de tonijn uit blik uitlekken. Snijd de rode ui in halve ringen.

3. Verdeel wanneer de blokjes zoete aardappel klaar zijn de borden met de rucola salade. Schep hier vervolgens de gekookte sperziebonen, blokjes zoete aardappel en tonijn overheen. Besprenkel de salade met wat rode ui. Gebruik als dressing 1 eetlepel olijfolie en het citroensap van de halve citroen. Eetsmakelijk!

2. Salade met tonijn en mango

Bij de zomer en lente hoort fruit, en deze frisse en lekkere salade met tonijn en mango is de perfecte salade voor de warmere dagen. Zo maak je de salade.

Dit heb je nodig (voor 2-3 porties)

– 1 blikje tonijn in zonnebloemolie
– 1 mango
– 75 gram sla
– 1/2 komkommer
– 1 rode ui
– 1 avocado
– 100 gram feta
– 1 bosui
– 1 limoen
– 1 eetlepel honing
– 3 eetlepels olie
– Peper en zout

Zo maak je het

1. Roer het sap van de limoen, de eetlepel honing, de eetlepels olie en wat peper en zout door elkaar in een kom. Snijd de mango en komkommer in stukjes en de rode ui en bosui in ringen. Meng vervolgens de sla met de komkommer, mango, rode ui en de helft van de bosui.

2. Laat de tonijn uitlekken en verkruimel het over de salade. Snijd de avocado in stukjes en verdeel dit over de salade. Verdeel vervolgens de rest van de bosui en de feta over de salade als topping.

3. Salade met gegrilde tonijn en niçoise

Geef je salade een twist door er gegrilde tonijn aan toe te voegen. Deze salade is zeker het proberen waard. Dit is het recept.

Dit heb je nodig (voor 4 porties)

– 150 gram tonijn
– 4 eieren
– 1 kropsla
– 1 bosje radijs
– 150 gram cherrytomaatjes
– 150 gram zwarte olijven
– 300 gram voorgekookte krieltjes
– 2 sjalotjes
– 100 gram sperziebonen
– 20 gram gezouten ansjovisfilets
– Zout en peper
– 1 eetlepel Dijonmosterd
– 1 eetlepel natuurazijn
– 1 eetlepel citroensap
– 200 milliliter olijfolie

Zo maak je het

1. Breng een steelpan met water aan de kook en kook de eieren tot ze middelmatig gekookt zijn, dus niet te hard maar ook niet te zacht. Kook ondertussen ook de sperziebonen. Pluk de bladeren los van de kropsla en pluk de radijsjes van het bosje. Was deze beiden schoon onder water.

2. Snijd de radijs, halveer de tomaatjes en snijd de olijven en krieltjes in plakjes. Snijd de sjalot in dunne halve ringen.

3. Ondertussen is het tijd voor de dressing, de mosterdvinaigrette. Meng de Dijonmosterd, een gesnipperde sjalot, azijn en citroen sap door elkaar in een kom. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Roer dit goed door elkaar tot een glad geheel.

4. Smeer de tonijnfilet in met wat olijfolie en grill ze vervolgens in een grillpan. Pak ondertussen een kom en voeg hier de radijsjes, zwarte olijven, cherrytomaten en gesneden sjalot aan toe. Maak dit aan met een scheutje olijfolie, zout en peper.

5. Leg ook de sla in de kom en voeg hier vervolgens de mosterdvinaigrette aan toe. Maak de sla af met de krieltjes en de sperziebonen. Pak een aparte schaal en leg hier de gezouten ansjovisfilets op en de gekookte eitjes. Serveer de gegrilde tonijn bij de salade. Bon appetit.

4. Gegrilde tonijnsalade met wasabimayonaise

Het is natuurlijk het lekkerst wanneer de tonijn in je salade vers en mals is. Deze heerlijke salade met gegrilde tonijn en wasabimayonaise wil je vanavond nog proberen.

Dit heb je nodig (voor 1 portie)

– 1 geraspte courgette
– 1 eetlepel wasabimayonaise
– 1 moot verse tonijn
– 1 handje rucola en veldsla
– 8 radijsjes
– 4 eetlepels sojabonen
– 1 eetlepel citroensap
– Zwarte sesam
– Peper

Zo maak je het

1. Meng de geraspte courgette met de wasabimayonaise en zet dit even apart. Besprenkel vervolgens de moot tonijn met wat peper en bak dit vervolgens in een laagje olijfolie in een pan tot beide kanten gaar zijn.

2. Snijd de gegrilde tonijn vervolgens in plakjes. Pak een kom en leg hier de wasabi-courgette, rucola, veldsla, radijsjes en sojabonen in. Verdeel hier de plakjes tonijn over en maak de salade af met wat peper, citroensap en zwarte sesam.

5. Salade met tonijn, zoete paprika en amandelen

Een groot voordeel aan salades is dat je ze goed kunt bewaren voor de volgende dag, als lunch of avondeten. Ook deze zomerse salade met tonijn, paprika en amandelen is daar perfect voor. Zo maak je ‘m.

Dit heb je nodig (voor 2 porties)

– 30 gram blanke amandelen
– 2 rode puntpaprika’s
– 10 cherrytomaatjes
– 200 gram ijsbergsla
– 1 blikje tonijn
– 1 eetlepel kappertjes
– Olijfolie
– Peper en zout

Zo maak je het

1. Rooster de blanke amandelen in een koekenpan en laat deze iets afkoelen. Snijd vervolgens de puntpaprika in stukjes en halveer de cherrytomaatjes.

2. Pak een grote schaal en meng hierin de ijsbergsla, paprika, tomaat, tonijn en kappertjes. Meng dit goed door elkaar. Maak de salade aan met wat olijfolie en wat peper en zout. Strooi tot slot de geroosterde amandelen eroverheen. Eetsmakelijk!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.