Tessa Ham
Tessa Ham Money 9 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Ik zegde mijn kantoorbaan op om huizen te kopen en op te knappen’

Is spieken bij huizen op Funda ook jouw grootste hobby? Jeanine, ook wel bekend als De BouwMevrouw op Instagram, heeft hier haar werk van gemaakt. In 2020 zegde ze haar ‘saaie kantoorbaan’ op om Funda af te stuinen naar huizen die ze kan opknappen en vervolgens kan verkopen.

Elke week gaan we in gesprek met iemand over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Jeanine (30), die zonder veel kluservaring besloot om huizen te gaan flippen.

Kantoorbaan opzeggen om huizen te flippen

“Net als veel andere Nederlanders, ben ik een Funda-idioot”, zegt ze lachend als we haar vragen naar haar carriùreswitch. “Elke keer als ik wakker werd, keek ik of er weer wat nieuws online was gekomen. Het was onderdeel van mijn ochtendroutine.” Jeanine werkte op dat moment bij een consultancybedrijf aan de Zuidas, maar zat er niet echt op haar plek. “Een kantoorbaan is eigenlijk niets voor mij. Het is ook hard werken, maar dan voor een ander. Ik voelde me een beetje een nummertje.”

Begin 2020 zegde ze daarom haar baan op, om een interieuropleiding te gaan doen. Maar vanwege corona werd deze opleiding uitgesteld. “Februari was mijn laatste maand en in maart was de eerste lockdown”, zegt Jeanine. “Na een half jaar op de bank te zitten tobben wat ik met mijn leven wilde, vond ik op Funda een appartementje dat zijn beste tijd had gehad.” Na flink wat twijfelen besloot ze het te kopen en het te verbouwen.

Jeanine wordt De BouwMevrouw

Ze had al eerder wat geklust en wist dat ze het leuk vond, maar een stuk leiding vervangen had ze bijvoorbeeld nog nooit gedaan. Het appartement dat ze op de kop tikte voor 189.000 euro was in een hele slechte staat en moest helemaal worden gestript.

“Hiervoor had een man dertig jaar lang in het huis gewoond en er niets aan gedaan”, legt ze uit. “Maar hij had er wel in gerookt. Er waren onwijze schimmelplekken en er was een lekkage geweest. Het moest helemaal worden leeg getrokken.”

De verbouwing duurde in totaal 6 maanden, maar volgens Jeanine heeft ze de helft van de tijd besteed aan leren hoe ze het moest opknappen. “Soms ging ik echt in paniek naar huis, met het idee dat het niet meer goed zou komen. Achteraf denk ik: dat je daaraan durfde te beginnen”, zegt Jeanine. “Dat is denk ik echt pure wanhoop geweest, omdat ik van die bank af wilde.”

Het scheelt volgens haar wel dat ze nul tijdsdruk had. Voordat ze ontslag nam, was ze met haar vriend om de tafel gaan zitten om te kijken of ze het op Ă©Ă©n salaris konden redden. Daardoor durfde ze die stap te nemen. “Toen ik ‘m kocht, dacht ik; ik ben blij als ik quitte speel”, zegt ze. “Ik zag het echt als een leerschool. Niet wetende dat de huizenprijzen zo zouden stijgen.”

Transformeren van huizen

Dat eerste appartement verhuurt ze momenteel, zodat ze toch iets aan stabiele inkomsten heeft elke maand. Maar project twee, een jaren 30-huis, heeft ze na het opknappen verkocht. Dat is ook wat ze voornamelijk wil blijven doen. “Ik houd echt van het transformeren”, zegt ze. “Het is mijn passie om te kijken wat ik van zo’n opknaphuis kan maken.”

Het leukste aan het werk vindt ze dan ook het bedenken van het plan. “Daar kan je zo lekker bij dagdromen. Al is de tent slopen ook echt genieten”, lacht ze. Minder leuk is de administratie. “Ik ben totaal niet gestructureerd, maar over een flip betaal je inkomstenbelasting. Je moet je zaken dan wel goed op orde hebben.”

Meer vrouwen aan het klussen krijgen

Niet iedereen is gemaakt om huizen te flippen, maar met haar Instagram-kanaal, waar haar bouwavonturen te volgen zijn, hoopt ze te laten zien dat het klussen wel voor meer mensen is weggelegd. “Vooral veel vrouwen zijn daar toch een beetje angstig voor”, zegt ze. “Die verven een muurtje, maar verder durven ze het niet aan. Ik hoop dat ik anderen inspireer om het toch zelf te proberen. Natuurlijk kan er iets fout gaan, maar dat is ook altijd weer op te lossen.”

Wat staat er nu voor Jeanine op de planning? Momenteel is ze bezig met haar eigen badkamer. “Ik moet nog even met mijn fiscalist in gesprek om mijn eigen financiĂ«n op orde te krijgen”, legt ze uit. “Maar natuurlijk houd ik Funda in de gaten. Als ik een goede kans voorbij zie komen, dan grijp ik ‘m.”

Jeanine’s bouwavonturen volgen en fijne before & after’s bewonderen? Dat kan op haar Instagram met de naam De BouwMevrouw. 

‘Ik kocht een elektrische bus van 90.000 euro om Europa rond te reizen’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.