Tessa Ham
Tessa Ham Money 15 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

5 fouten die je niet wil maken als je begint met beleggen

Twijfel je of je zal beginnen met beleggen? Dan is wellicht de grootste fout die je kunt maken dat je blijft twijfelen en nooit begint. Je kunt namelijk beter vandaag dan morgen beginnen met beleggen: hoe eerder je begint, hoe meer geld je dat waarschijnlijk zal opleveren. Maar omdat we snappen dat je geen andere fouten wil maken, hebben we de meest voorkomende op een rij gezet.

Deze vijf fouten wil je niet maken als je begint met beleggen.

Fouten beginnen met beleggen

Deze fouten kunnen je namelijk geld kosten.

Geld investeren dat je binnenkort weer nodig hebt

Het lijkt voor de hand liggend, deze eerste regel van beleggen: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Maar uit recent onderzoek van Nibud blijkt dat één vijfde van de mensen die zegt moeilijk rond te komen, wel belegt.

Het is financieel zeker verstandig om je geld voor je aan het werk te zetten, maar zorg daarvoor wel dat je een flinke spaarbuffer hebt. Een potje waarvan je een aantal maanden kunt overbruggen, mocht dat nodig zijn.

Dat zit zo: succesvol en simpel beleggen doe je op de lange termijn, minstens voor een paar jaar en het liefst zo lang mogelijk. Het is daarom niet verstandig om geld te investeren dat je misschien binnenkort nodig hebt voor een kapotte wasmachine.

Advies aannemen van de verkeerde bron

Je leest op social media dat je echt in een bepaald aandeel moet investeren of hoort van je buurman dat hij veel geld heeft verdiend door te investeren in een bepaalde cryptomunt. In deze gevallen is het verleidelijk om in een opwelling te investeren.

Maar denk eraan dat 1 op de 7 financiële TikTok videos’s misleidende en gevaarlijke informatie bevat en dat je niet moet beginnen met beleggen voordat je er zelf research naar hebt gedaan.

Op één paard wedden

Wil je met zo min mogelijk risico beleggen? Dan is spreiding essentieel. Daarmee bedoelen we dat je niet de aandelen van een paar bedrijven of zelfs maar één koopt, maar een goede spreiding hebt op het gebied van sectoren (van tech tot zorg bijvoorbeeld) en locaties (van Amerikaanse bedrijven tot bedrijven uit opkomende industrieën).

In andere woorden: je wedt niet op één paard, maar eigenlijk op alle paarden in de race, zodat je zeker weet dat je wint. Als het slecht gaat met één bedrijf, vangt de rest van je beleggingen dit namelijk op.

Je kunt heel makkelijk spreiden door in een ETF te beleggen. Dit is een mandje aan beleggingen waar soms wel duizenden aandelen inzitten. Zo beleg je dus in één klap in duizenden bedrijven voor een leuke prijs.

De kosten vergeten wanneer je gaat beginnen met beleggen

Elke keer dat je aandelen, obligaties of ETF’s koopt, betaal je transactiekosten. Maar, afhankelijk bij welke partij je belegt en waarin je investeert, betaal je ook nog andere kosten, zoals fondskosten, abonnementskosten, beheerskosten en periodieke kosten.

Zoek dit dus goed uit voordat je ergens in investeert. Hoe meer kosten je maakt, hoe meer dit natuurlijk drukt op je winst.

Met je emoties beleggen

Voordat je begint met beleggen is het goed om te weten dat de koersen schommelen. Op de ene dag kun je dus tientallen euro’s winst hebben, om op de volgende dag weer tientallen euro’s te verliezen. Het is belangrijk dat je in zo’n dipje niet in paniek raakt en je beleggingen wil verkopen.

Zolang jij jouw beleggingen aanhoudt, heb je namelijk nog geen verlies. Dat gebeurt pas als je jouw belegging met verlies verkoopt. Het is beste wat je kunt doen is dus volhouden en wachten tot de koers weer gaat klimmen.

 

The BalanceCNBC

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.