Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Vaak geen zin in seks? Misschien ben je greysexual

Veel dingen in het leven zijn niet zwart-wit en seksualiteit is daar een voorbeeld van. We duiken vandaag in de wereld van greysexuality. Want hoe zit het als je jezelf niet persé als aseksueel persoon zou willen omschrijven, maar wel significant minder vaak seks hebt (en wilt) dan je vrienden? Zit er nog iets tussen seksueel en aseksueel?

Het antwoord daarop is ja, daar zit heel veel tussen.

Als je niet seksueel, maar ook niet aseksueel bent

In het Engels komt de term greysexuality om de hoek kijken. Deze term wordt toegeschreven aan het spectrum van aseksualiteit, met het belangrijke verschil dat greysexuality in een soort grijs gebied valt in de manier waarop mensen seks ervaren. Zo kan je wel seksuele aantrekkingskracht ervaren (wat je als aseksueel niet ervaart), maar in een mindere mate en met een lagere intensiteit.

Er is ooit voor de term greysexual gekozen omdat seksualiteit niet zwart-wit is. Er is een groot grijs gebied waar veel mensen toe zouden behoren.

Het gevolg hiervan is dat er in een relatie wel sprake kan zijn van seks, maar dat liefde vooral op een andere manier overgebracht wordt. Denk aan lange knuffels en goede gesprekken. In dit geval worden parnters minder snel vanuit een seksueel perspectief bekeken. We vonden op de Engelse website Relationship Rules een lijst met mogelijke signalen dat je greyseksueel bent en dat schept veel duidelijkheid.

Verschillende vormen van greysexuality

Bij onze collega’s van Bedrock lezen we dat er verschillende vormen van greysexuality zijn. Zoals eerder al gezegd is seksualiteit niet zwart-wit, maar er zijn dus ook talloze tinten grijs. We lichten vier verschillende vormen toe:

  • Seksafstotend: je ervaart wel seksuele aantrekkingskracht, maar je moet er niet aan denken om dit in de praktijk toe te passen.
  • Neutraal: je voelt een bepaalde vorm van seksuele aantrekkingskracht, maar heft geen sterke gevoelens over het uitvoeren ervan.
  • Ambivalent: je hebt verschillende gevoelens over seks, maar wat je voelt kan per dag en moment verschillen. Ook is de situatie waar je je begeeft en het soort seksuele handeling van invloed op jouw gevoel.
  • Seksgeïnteresseerd: je ervaart geen seksuele aantrekkingskracht, maar ervaart wel een seksueel verlangen.

Naast dat het fijn is om te weten dat je niet de enige bent, is het ook goed om je te realiseren dat de hoeveelheid seks voor jouw relatie niet de juiste graadmeter hoeft te zijn. Je kunt een steengoede relatie hebben en minimaal samen onder de dekens kruipen.

Het belangrijkste wat wél goed moet zitten? Communicatie. 👇🏻

Open praten over seks met je partner? Zo lukt dat geheid

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.