Tessa Ham
Tessa Ham Money 22 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

‘Het lukte me iedere onderhandeling om een hoger salaris te krijgen’

Vrienden vinden het altijd heel bijzonder, maar elk jaar – en soms zelfs vaker – ging Pascalle de onderhandeling aan met haar werkgever. “Iedere onderhandeling lukte het mij weer om een hoger loon te krijgen”, vertelt ze aan NSMBL.

Elke week gaan we in gesprek met iemand over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 30-jarige Pascalle, die haar beste tips deelt om zelf ook de onderhandeling aan te gaan.

Iedere onderhandeling een salarisverhoging

Tegenwoordig is Pascalle ondernemer, maar hiervoor werkte ze als Projectmanager en Delivery Manager bij een e-commerce bedrijf. In die rollen was ze verantwoordelijk voor de succesvolle oplevering van webshops. “Waar het team de taak had de juiste functionaliteiten van de website uit te denken en te bouwen, was het mijn taak om te zorgen dat we dit ook binnen budget en planning realiseerden”, legt ze uit.

Zodra ze merkte dat haar verantwoordelijkheden significant aan het veranderen waren, ging ze de onderhandeling aan. “Wacht nooit tot officiĂ«le jaarlijkse momenten”, tipt ze dan ook. “Of vraag er niet pas naar wanneer je verantwoordelijkheden al veranderd zijn. In dat laatste geval heb je namelijk minder een poot om op te staan.”

Durf het gesprek aan te gaan

Wat doe je als je baas wel wil wachten tot de jaarlijkse verhogingsronde? “Zorg dan dat je nu zwart op wit afspraken maakt over de aangepaste rol en de verwachte aanpassing in beloning”, zegt Pascalle. Uiteindelijk gaat het er volgens haar vooral om dat je het gesprek aan durft te gaan.

“Waarom het mij altijd is gelukt een salarisverhoging te krijgen?”, zegt ze. “Dat is vooral ‘durf’. De meeste mensen lijken het gesprek niet aan te durven, ze zien het als een confrontatie. ‘Wat moet mijn werkgever wel niet denken?’ Zeker in mijn werkveld was dat geen excuus. Je werkgever wil ook dat jij durf toont richting klanten. Als jij niet 100 procent voor jezelf opkomt, hoe groot is dan de kans dat je dit wel voor het bedrijf doet?”

In haar omgeving ziet Pascalle dat vooral vrouwen veel te weinig de onderhandeling aangaan en zichzelf daarmee flink benadelen. “Ik denk dat vrouwen de confrontatie het liefst uit de weg gaan”, zegt ze. “Of erger nog, hun eigen kwaliteiten onderschatten en bagatelliseren.”

Niet tegenhouden door salarisschalen

Veel mensen laten zich ook tegenhouden, omdat ze denken vast te zitten in een salarisschaal of -trede, maar dat mag volgens haar geen excuusje zijn om het niet te proberen. “Ik heb zelf geen ervaring met een salarishuis of schalen”, zegt ze hierover. “Wel weet ik dat mensen dit vaak als excuus gebruiken en dat ze denken dat er dan geen onderhandelruimte is.”

Dat is niet waar, volgens Pascalle. “Als jouw verantwoordelijkheden wijzigen, of je bent het – mede vanwege je verantwoordelijkheden – niet eens met in welke schaal je momenteel geplaatst wordt, kun je hier alsnog het gesprek over aangaan”, vervolgt ze haar verhaal.

Onderhandeltips van Pascalle

Hoe pakte zij zo’n onderhandeling aan? “Kort gezegd als de gemiddelde man het zou doen”, zegt ze. “Daarmee bedoel ik niet per se hard tegen hard. Een ‘harde’ onderhandeling is een subjectief begrip. Tijdens een onderhandeling sta je voor, en doe je moeite voor, hetgeen waarvan jij gelooft dat je er recht op hebt. Dat moet ook de insteek blijven. Dat geloof jij, dat is jouw oprechte gevoel.”

Volgens Pascalle hoeft de sfeer dan helemaal niet hard te worden, je legt immers ‘je gevoel’ uit en niemand kan jouw gevoel weerleggen. Het is wel belangrijk om dit gevoel te onderbouwen met data. “Als je dat kan doen”, zegt ze. “Dan móet je werkgever daar wel een passende reactie op geven.”

Haar beste onderhandeltip is ten slotte om altijd te proberen er meer uit te halen. “Ik zie te vaak dat mensen ‘gewoon maar’ akkoord gaan met een eerste voorstel”, zegt ze. “Dit terwijl er bijna altijd nog meer uit te halen valt. Dat is zonde! Ik zou zeggen; probeer het altijd. Zolang de ander met je meegaat is het voor hem ook nog steeds een goede deal en hoef je je hier dus ook niet voor te ‘schamen’.”

Onderhandeling als ondernemer

Inmiddels is Pascalle voor zichzelf begonnen als freelance projectmanager voor grote branding en implementatie trajecten en events. “Ik geniet van de onwijze vrijheid die dit geeft”, zegt ze. “Zo doe ik waar ik echt plezier uit haal. Ook ben ik samen met mijn beste vriendin een bedrijfje gestart in de verkoop van Aftelkalenders. Want wat is er leuker dan aftellen naar de leuke gebeurtenissen in het leven – jarig zijn, trouwen, kinderen krijgen, etcetra?”

Ook in deze rollen is Pascalle constant bezig met onderhandelen. “Je wil voor je opdrachtgevers immers altijd de beste prijs weten te realiseren en onze Aftelkalenders zijn gemaakt van papier. Met die stijgende kartonprijzen moet je blijven onderhandelen voor een goede prijs.” De lessen die ze gedurende de jaren bij haar werkgever heeft geleerd, neemt ze nu mee naar de onderhandeltafel voor haar eigen bedrijven.

Als je nu werkt aan je onderhandel skills, heb je daar je hele leven profijt van.

‘Ik spaar 500 euro per maand voor vakanties, zodat ik 5 tot 10 keer per jaar kan gaan’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.