Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 4 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze fout maakt bijna iedereen tijdens het slapen en het is hartstikke slecht voor je

Lig jij ‘s nachts het liefste op je buik, op je rug of juist op je zijde? Een van deze houdingen is blijkbaar hartstikke slecht voor je lichaam en dat is vervelend, want veel mensen vinden dit juist de fijnste slaaphouding.

Niet meer doen: slapen op je buik

We gaan er niet omheen draaien: slapen op je buik is helemaal niet goed voor je lichaam, omdat je je eigenlijk in een onnatuurlijke houding wringt. Er zijn twee hoofdredenen waarom dit de slechtste slaaphouding is:

  • Je nekspieren kunnen er makkelijk van verkrampt raken. Je moet je nek namelijk volledig draaien wanneer je op je buik slaapt, en door deze houding langdurig aan te houden kunnen jouw nekspieren verkrampen. Word je wel eens wakker met een stijve nek, dan is de kans groot dat dat komt door het slapen op je buik.
  • Heb je vaak last van je onderrug? Je voelt ‘m al aankomen: ook dat kan door het buikslapen komen. Dor op je buik te liggen, vlak je de natuurlijke kromming van je rug af en daar wordt jouw onderrug niet happy van. Het gevolg is vaker en sneller last van je onderrug, ook overdag.

Ben je een heftige snurker? Daarvoor helpt het inderdaad wél om op je buik te slapen, maar dat is dan ook echt het enige voordeel. Zorg er in dat geval voor dat je zonder kussen slaapt, want dat is een stuk beter voor je nek als je alleen op je buik slaapt. Leg je hoofdkussen in dat geval onder je heupen, zodat je rug zijn natuurlijke kromming terugkrijgt.

Hoe kan je dan beter wél liggen?

De beste slaaphouding voor jouw lichaam is toch wel op je rug slapen. Als je op je rug ligt, kunnen jouw spieren het meeste ontspannen en dat is positief voor jouw nachtrust.

Als je liever op je zij slaapt en vaak last hebt van maagzuur, dan kan je het beste voor je linkerzijde kiezen. Als je op rechts slaapt, kan de spier die het zuur in jouw maag houdt namelijk verslappen, en kan dat branderige gevoel opspelen. Als je op je linkerzijde slaapt, heb je daar minder last van.

Een slaapexpert vertelt: dit moet je niet doen als je niet kunt slapen

RTL Nieuws

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.