Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vriendschap 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo steun jij jouw vrienden en collega’s die meedoen aan de ramadan

Voor veel moslims is gisteren, op maandag 11 maart, de ramadan begonnen. Voor velen betekent dit het begin van een maand waarin niet wordt gegeten of gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Doe jij zelf niet mee, maar mensen in jouw omgeving wel? Dan is dit hoe jij hen steunt tijdens de ramadan.

Het zijn de kleine, maar betekenisvolle, steunbetuigingen die er toe doen.

Manieren om mensen te steunen tijdens de ramadan

Als je niet bekend bent met het sentiment en de betekenis achter de Ramadan, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je de gesprekken eromheen in goede banen moet leiden, vooral als je collega’s en vrienden om je heen hebt die de Ramadan vieren. Als je support wilt tonen zonder per ongeluk ongevoelig over te komen, dan zijn hier een paar fijne tips.

Stel vragen

Een gepassioneerde nieuwsgierigheid laat zien dat je betrokken bent. Stel eerlijke en directe vragen als je benieuwd bent naar elementen van de ramadan of het geloof – en het sentiment erachter. Een moslim, die dus passie heeft voor diens geloof, gaat graag het gesprek met je aan. Stel je vragen op een relaxte manier en vermijd vragen met een oordeel, zoals “waarom zou je je lichaam dit aandoen?”

Vind het niet ‘zielig’

Voor veel gelovigen is ramadan een tijd voor het vieren van gemeenschap, familie, zelfreflectie, mindfulness en nog veel meer. Hier wordt naar uitgekeken – en het vasten is een element dat erbij hoort. Opmerkingen als ‘ik vind het echt zielig voor je dat je niets mag eten’ benaderen de ramadan dus verkeerd. In plaats daarvan behoud je liever de positieve mindset.

Flexibel zijn op werk

Dat het vasten niet zielig is, betekent niet dat het niet pittig kan zijn om de hele dag niets te eten of te drinken. Werk jij samen met mensen die meedoen aan de ramadan? Wees dan flexibel met werktijden. Suhoor (de eerste maaltijd van de dag voor het vasten) kan soms al om 4 uur ‘s ochtends beginnen, en Iftar (de maaltijd waarmee je het vasten verbreekt) kan op of rond zes uur ‘s avonds vallen, wat uiteindelijk betekent dat sommige werknemers liever eerder beginnen of later eindigen.

Lieve gebaren

Wil jij extra steun betuigen aan jouw geliefden tijdens de ramadan? Dan is dit het moment om ze te verrassen met kleine extraatjes. Denk aan een pakketje met hun favoriete snacks, voor het moment dat het vasten verbroken wordt. Of een fijn beautyproduct voor een extra verwenmomentje.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.