Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Love & Life 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Rosalin over daten: ‘zijn we tegenwoordig in de renaissance van het daten terecht gekomen?’

De maand mei staat bij NSMBL in het teken van the single life. Wij trekken voor jou onderwerpen uiteen waar je mee te maken krijgt als bachelorette. Deze keer laat redactiestagiaire Rosalin haar gedachten over de datingscène van vandaag de dag de vrije loop.

Zijn we tegenwoordig in de renaissance van het daten terecht gekomen?

De datingscène onder de loep

Ik moet zeggen, ik heb al wel mijn fair share aan zowel geslaagde als mislukte dates achter de rug. Al goed en wel, want van elke scharrel leer je weer wat, toch? Ik heb mijn innerlijke Carrie Bradshaw naar boven gehaald en nam een keer de datingscene van vandaag de dag onder de loep, en dan in het bijzonder mijn eigen datinggedrag en die van mijn omgeving.

In herhaling vallen

Blijkbaar zitten we in 2023 aan het begin van de dating renaissance. Singles kijken tegenwoordig anders naar daten, betreden de scène op een nieuwe manier en staan open voor meer mogelijkheden, wat klinkt als een frisse blik. Hoe kunnen we dan spreken over een dating renaissance?

Daten wordt laagdrempeliger

Laatst belandde ik in een gesprek over monogamie. Hoe normaal is dat vandaag de dag? De open relatie lijkt steeds populairder te worden en daten zelf laagdrempeliger. Een date hoeft niet meer een eventuele relatie als doel te hebben. Een gezellig drankje doen en een leuke tijd hebben is al genoeg reden om iemand mee uit te vragen. Date je met meerdere mensen tegelijkertijd? Dan is dat geen probleem als je niet ‘exclusief’ bent. Inclusief daten dus: klinkt romantisch.

Terug naar de old school kind of love

‘Vroeger was alles beter’ is een uitspraak die wij allemaal al eens te horen hebben gekregen – of misschien zelf weleens hebben uitgesproken – en lijkt nu een kern te worden in de datingscène. Iemand tegen het lijf lopen in een bar, bij elkaar in dezelfde lift stappen, of tegen elkaar aanbotsen terwijl je een stapel boeken in je handen hebt: we lezen erover in romantische boeken en zwijmelen erbij weg tijdens een film. Er lijkt nu echter wel een nieuwe hoop te zijn ontstaan dat dit in het echte leven ook zal gebeuren. En dat terwijl we tegelijkertijd dus praten over exclusiviteit en inclusiviteit.

Bumble nam aan het begin van 2023 een enquête af over wat gebruikers van de app en het daten zelf verwachtten. Wonder boven wonder kwam daar het geromantiseerde uit. We willen die meet cutes weer en zijn soms bijna beschaamd al moeten we vertellen dat we onze significant other via een datingapp hebben ontmoet.

Zijn datingapps dan nog wel relevant?

De tijd van de datingapps is nog lang niet voorbij, maar de insteek lijkt vanuit zowel singles als datingapps zelf te zijn veranderd. Wil je dit jaar iemand ontmoeten, dan lijken deze meet cutes toch niet meer zo ouderwets, niet meer alleen iets van de oude tijd, de tijd voor de mobiele telefoons en datingapps.

Meet cutes in het echte leven

Als iemand die regelmatig date en daar ook zeker de lol van inziet, moet ik toegeven dat ik de meet cutes ook wel eens romantiseer. Als ik dan echter oogcontact maak met een leuke guy en hij vervolgens een briefje in mijn hand drukt met een leuk berichtje en een nummer erop, stap ik er weer vanaf. Heel dubbel, want zo’n interactie wil je toch? Misschien zijn we wel zo gewend geraakt aan online daten dat juist dit als iets onnatuurlijks wordt gezien.

Vrijgezellig, toch?

Persoonlijk lijkt de term ‘dating renaissance’ mij een goede verwoording van de datingscène. We willen het liefst de meet cutes herleven, maar bouwen ook verder op de datingapps en de vrije mindset die wij tegenwoordig hebben over daten. Alle opties lijken bloot op tafel te liggen, en ik als vrijgezel mag kiezen hoe ik het datingleven wil inrichten. Door al deze vrijheid kan het ook juist moeilijker zijn om te vinden waar je naar op zoek bent binnen de wereld van het daten, maar gelukkig is (bijna) niks meer frowned upon. Heerlijk, al zeg ik het zelf.

Karlijn over ouder worden: ‘Ik ben gewoon te jong om me oud te voelen in de club’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.