Tessa Ham
Tessa Ham Money 28 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe groot is de kans dat je de loterij wint nou écht?

We hebben er allemaal weleens over gefantaseerd: wat zou je doen met het geld als je een loterij zou winnen? Ergens weten we wel dat je eigenlijk niet veel kans maakt. Maar hoe groot is de kans dat je de loterij wint nou écht?

En hoeveel bespaar je als je geen loten zou kopen en dat bedrag gewoon zou opsparen?

Zo groot is de kans om een loterij te winnen

Hoe groot de kans is of je iets wint in de loterij, hangt natuurlijk af van hoeveel loten er verkocht worden en hoeveel ‘concurrenten’ je eigenlijk hebt. Ook hangt het er vanaf hoeveel prijzen er te winnen zijn. Een cadeaukaart om Ben & Jerry’s te halen bij de Albert Heijn mag dan leuk zijn, je doet natuurlijk eigenlijk mee om die levensveranderende prijs te winnen.

Wanneer je meespeelt met de Staatsloterij is de winkans maar liefst 1 op 2. Bij deze loterij maak je dan ook de meeste kans op een prijs. Maar de prijzen zijn hier zo klein, dat je soms niet eens winst kan maken op je gekochte lot.

Wil je de meeste kans maken op een prijs én daar winst op maken? Dan ben je bij Krasloten 24 Karaat Cash aan het juiste adres. De kans dat je hier een prijs wint die hoger is dan de prijs van het lot (dat is 5 euro) is 1 op 4,8, volgens een analyse van de Consumentenbond.

Een miljoenenprijs winnen

In deze analyse keek de Consumentenbond ook naar hoe groot de kans is om die levensveranderende prijs, van een miljoen of meer, te winnen. Deelnemers van de BankGiro Loterij (nu Vriendenloterij) hebben daar de meeste kans op. Maar hoewel je bij deze loterij dus de grootste kans maakt, moet je nog steeds veel geluk hebben. Je kans is hierbij namelijk: 1 op 790.499.

Bovendien moet je bij het winnen ook nog een flinke zak geld aan kansspelbelasting betalen, waardoor er ‘maar’ 699.000 euro van je prijs overblijft. Wil je echt netto 1 miljoen op je bankrekening bijgeschreven zien worden? Dan maak je de meeste kans bij het Miljoenenspel. Je kans om te winnen is hier echter nog kleiner: 1 op de 2,5 miljoen.

Hoe zit het dan met de Oudjaarstrekking van de Staatsloterij, wat bij veel Nederlanders bijna een traditie is? Omdat er zoveel mensen meedoen, is de kans om te winnen kleiner dan bij bijvoorbeeld de BankGiro Loterij en het Miljoenenspel. De winkans op de jackpot is 1 op 6,3 miljoen…

Ter vergelijking: de kans is 3,5 keer groter dat je 8 keer op rij een 6 gooit met een dobbelsteen. De kans dat je binnen drie keer de pincode van een gevonden pinpas raadt, is bijna 2.000 keer groter… Het is duidelijk: als je rationeel nadenkt, is het niet slim om je geld uit te geven met zo’n kleine kans.

Zoveel bespaar je als je geen loten zou kopen

Want hoeveel zou je eigenlijk besparen als je niet mee zou doen met zulke loterijen?

  • Vriendenloterij: kost 14,25 euro per lot en er zijn 15 trekkingen in een jaar. Op jaarbasis bespaar je dus 213,75 euro als je niet meespeelt.
  • Staatsloterij: hierbij kun je verschillende loten kopen, van 3 tot 1.500 euro! Als je uitgaat van een heel Staatslot van 15 euro en 16 trekkingen in het jaar, bespaar je 240 euro.
  • Nationale Postcodeloterij: bij de Postcodeloterij bespaar je 199,50 euro en 182 euro als je geen StraatprijsVerdubbelaar aan hebt staan.
  • Miljoenenprijs: dit is een wekelijkse loterij, waarbij je voor elk lot 5 euro betaalt. Op jaarbasis bespaar je dus 262,50 euro.
  • Lotto: ook bij Lotto kun je wekelijks in de prijzen vallen. Een lot koop je voor 2 euro, waardoor je 105 euro per jaar bespaard als je hier niet meer aan mee doet.

We weten allemaal dat je een kleine kans hebt om te winnen als je meedoet aan een loterij. Daarom koop je eerder een ‘droom’ dan een lot. Er is niets mis met je geld uitgeven aan loterijen, zolang je er maar bewust van bent hoeveel geld je precies uitgeeft aan die droom. Zou je liever van bovenstaande bedragen een weekendje weggaan bijvoorbeeld? Dan weet je wat je te doen staat.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.