Tessa Ham
Tessa Ham Money 30 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Dionne, die 9 verschillende inkomstenbronnen heeft

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: ondernemer Dionne Knooren (29), die maar liefst 9 verschillende inkomstenbronnen heeft.

Waarmee verdient ze precies geld? Hoeveel spaart ze? En waarom keert ze zichzelf een laag salaris uit?

money talks dionne

Vertel, wat doe jij in het dagelijks leven?

“Ik ben multipotentialist. Oftewel: ik heb meerdere passies en ben ook eigenaar van meerdere bedrijven. Er is dan ook niet één functietitel die al mijn werkzaamheden omvat. Van origine ben ik online marketeer, maar ik ben mij de laatste jaren steeds meer gaan specialiseren in Pinterest marketing omdat ik daar zelf veel succes mee boekte. Ik wilde graag mijn kennis delen met ondernemers, zodat zij ook hun bedrijf konden laten groeien via dit platform.

Na het schrijven van een e-book rondom Pinterest Marketing, besloot ik mijn eigen Pinterest Marketing bureau te starten. Daarnaast ben ik eigenaar van de website Ondernemen als een baas waar ik onder andere allerlei financiële onderwerpen aansnijd zoals beleggen, grip krijgen op je financiën en het creëren van een fijne financiële buffer. Ook deel ik daar mijn eigen kennis als ondernemer met het idee dat andere ondernemers te inspireren. Alles bij elkaar heb ik 9 verschillende inkomstenbronnen.”

Wauw, 9 verschillende inkomstenbronnen! Wat houden deze precies in?

“Dit zijn mijn negen huidige inkomstenbronnen:

  • Freelance online marketeer
  • Pinterest marketeer
  • Advertentie-inkomsten Ondernemen als een baas
  • Advertentie-inkomsten Diolifestyle
  • Affiliate marketing diverse websites
  • Rendement + dividend van aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen
  • Verkoop e-book Pinterest marketing
  • Rente deposito’s
  • Sprekersklussen”

Wanneer is je interesse voor geldzaken ontstaan?

“Mijn vader hield vroeger (en nog steeds) heel strak zijn financiën bij en weet exact hoeveel geld eruit gaat en waar dat geld aan uitgegeven is. Hierdoor is mijn interesse voor geld ontstaan. Je kunt wel stellen dat ik door de jaren heen best goed ben geworden in geld. Want ook ik houd alles met militaire precisie bij. Elke maand weer opnieuw.

Elke keer op de eerste dag van een nieuwe maand log ik in bij mijn bank en kijk ik waar ik de afgelopen maand geld aan uitgegeven heb en hoeveel. Ook markeer ik het als ik aan een bepaalde categorie te veel geld uitgegeven heb. Daarnaast kijk ik wat ik per inkomstenbron verdiend heb.

Ik vind het belangrijk dat meer vrouwen financieel zelfredzaam worden. Je hoeft niet een hele goede baan te hebben om rijk te worden, maar je moet wel grip hebben op je financiën en dat heeft lang niet iedereen. Door dit soort rubrieken hoop ik dat vrouwen bewuster worden van hun eigen uitgavenpatroon en hun inkomsten en aan de slag gaan met hun financiën.”

Hoeveel probeer je elke maand te sparen?

Hoeveel ik spaar, hangt af van mijn omzet van die maand. Die verschilt met het vaste salaris dat ik mezelf elke maand uitkeer. Ik betaal mijzelf als ondernemer een laag salaris, maar dat komt omdat ik simpelweg ook niet meer geld nodig heb om te leven. Mijn salaris was tot voor kort €1.500,- euro netto per maand, maar is sinds 1 januari 2021 €1.750,- netto per maand. Daar kan ik prima van leven. Als ik mijzelf meer salaris zou geven, zou ik niet opeens andere keuzes maken of meer geld uitgeven.

Fotograaf: Daisy Fotografie

Mijn omzet als ondernemer schommelt elke maand gigantisch. De ene maand heb ik ruim €12K omzet, terwijl ik soms ook een maand heb met maar €3K omzet. Het bedrag dat ik per maand kan sparen verschilt daarom. Al het geld dat over is na mijn kosten en na mijn BTW en belasting spaarpot, spaar ik. Soms is dat €350,-, maar veel vaker €1500,- euro of meer.

Mijn verdeling qua sparen ziet er als volgt uit;

• Ongeveer 21% gaat naar mijn BTW ‘spaarpot’
• Ongeveer 40% gaat naar mijn belasting spaarpot
• Ongeveer 10% gaat naar mijn salaris buffer spaarpot
• Ongeveer 15% gaat naar mijn kosten spaarpot
• Ongeveer 10% gaat naar mijn investeren spaarpot die ik elk kwartaal leeg maak en investeer in aandelen
• Ongeveer 8% gaat naar mijn pensioen spaarpot waar ik vervolgens elke maand automatisch geld overmaak naar mijn pensioenrekening
• De overige 6% verdeel ik over de spaarpotjes ‘winst’, ‘sparen lange termijn’ en mijn ‘fuck-it’ potje”

Hoe heb je deze percentages bepaald?

“De percentages heb ik door de jaren heen bepaald. Ik reken het nog steeds niet exact uit, maar ik doe het op gevoel. Ik weet hoeveel euro ongeveer 5% is van een bepaald van bedrag en maak het vervolgens over naar dat desbetreffende spaardoel. Ik weet ondertussen welke spaardoelen het belangrijkste zijn – de kosten en salarisbuffer – omdat ik daar elke maand geld voor nodig heb. Door te experimenteren ben ik erachter gekomen dat dit het beste voor mij werkt.”

Wanneer ben je begonnen met beleggen?

“In 2015 ben ik begonnen met beleggen. Eerst heel laagdrempelig met €100,- euro en ik ben het steeds meer gaan uitbreiden naarmate ik er meer feeling mee kreeg. Ik beleg voornamelijk in ETF’s en beleggingsfondsen. Een klein deel zit in individuele aandelen, welke zich voornamelijk bevinden in de tech sector. Denk hierbij aan Sonos, ASML en Pinterest.

Ik ben geïnteresseerd geraakt in beleggen nadat ik mij steeds meer realiseerde dat geld minder waard wordt door inflatie. Dat vind ik zonde. Dus ik besloot dat het tijd was om mijn zuurverdiende centen aan het werk te zetten. Ik had en heb nog steeds genoeg geld op mijn buffer rekening staan.”

Bekijk ook de Money Talks met Carine, die eerder wil stoppen met werken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.