Tessa Ham
Tessa Ham Money 6 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Money troubles in je relatie vanwege geld? 5 tips om ruzie te voorkomen

Maak je wel eens ruzie over geld in je relatie? Je bent niet de enige. Relatieproblemen door geld komen regelmatig voor. 40 procent van de stelletjes heeft wel eens money troubles, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Gelukkig kun je met deze tips ook een hoop ruzie voorkomen.

Geld is een van de meest voorkomende redenen voor ruzie in een relatie. Tijdens de pandemie hebben stelletjes hier alleen nog maar meer last van: je kunt immers niet meer de zoveelste webshopbestelling naar binnen smokkelen zonder dat je partner het door heeft. Doordat je 24/7 op elkaars lip zit, word je veel meer geconfronteerd met de uitgaven van je partner.

Tips om ruzie over geld te voorkomen

Waarom is het regelen van gezamenlijke geldzaken eigenlijk nooit leuk? En hoe kun je in de toekomst ruzie over geld voorkomen? We delen vijf tips.

Communicatie is key

Zoals eigenlijk altijd in een relatie is communicatie key. Er zijn genoeg stelletjes die het liefst nooit over geld praten, maar op de lange termijn zal dit bijna altijd op ruzie uitlopen. Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar concrete afspraken maken is hiervoor de oplossing.

Trakteren jullie om de beurt in een restaurant? Of doet degene die een hoger inkomen heeft dat vaker? Wat maken jullie elke maand over naar een gezamenlijke rekening? Zijn de vaste lasten fifty-fifty verdeeld of hanteren jullie andere percentages? Het zijn allemaal zaken waar je maar beter concrete afspraken over kunt maken, om frustraties te voorkomen.

Onderzoek wat jullie verschillende money mindsets zijn

Je bent je er misschien niet bewust van, maar de manier waarop je met geld omgaat én hoe je over geld denkt heb je grotendeels van je ouders meegekregen. Als je eens eerlijk naar je money mindset kijkt, zul je zien dat je op dezelfde manier tegen sparen, uitgeven en beleggen aankijkt als je ouders – of dat je juist volledig afstand hebt genomen en het tegenovergestelde doet.

Een voorbeeld: als je ouders vroeger spaarders waren en merkkleding en middagen op het terras geldverspilling vonden, dan is de kans groot dat jij ook zuinig bent. Het zou ook juist kunnen dat je genieten van je verdiende geld juist erg belangrijk vindt, omdat je ouders dit vroeger nooit hebben gedaan.

Je kunt wel begrijpen dat het spanningen oplevert als de money mindset van jou en je partner compleet verschillen. Begrijpen waarom de ander nou precies die keuzes maakt op het gebied van geld scheelt al enorm. En daarna komt de eerste tip weer van pas: de communicatie!

Sluit compromissen om ruzie over geld te voorkomen

Een ‘my way of the high way’ houding is eigenlijk nooit een goed idee in een relatie, en al helemaal niet als het om geld gaat. In een relatie zal je compromissen moeten sluiten en dat is niet anders als het om geld gaat. Ook dit komt eigenlijk weer op tip één neer.

Bedenk een gezamenlijk spaardoel

Wanneer je al even een relatie hebt, is het vast niet moeilijk om een gezamenlijk spaardoel te vinden. Een mooie reis, een koophuis, een auto of een bruiloft bijvoorbeeld. Dat is fijn, want gezamenlijke spaardoelen versterken jullie band. Je werkt namelijk samen ergens naartoe.

Bovendien zorgt het er ook voor dat jullie een beter gevoel over geld hebben. Wanneer jullie geen gezamenlijk spaardoel hebben, zullen gesprekken over geld vaak over vaste lasten gaan en een negatieve ondertoon hebben (‘waarom staat er niets meer op de gezamenlijke rekening?’). Fantaseren over jullie doel en over een plan van aanpak brainstormen, verbetert niet alleen jullie relatie, maar ook de relatie die jullie met geld hebben.

Plan geld dates in

Geld is misschien niet het leukste onderwerp om over te praten, helemaal als jullie in het verleden vaak ruzie over geld hebben gehad. Plan daarom elke maand een geld date in. Dit is een moment waarop jullie even je bankapp erbij pakken en kijken hoe het ervoor staat. Als er beslissingen moeten worden genomen, kunnen jullie dat ook meteen doen.

Erg sexy is het niet, dus probeer er iets leuks van te maken. Zorg voor een lekkere borrelplank, een fles bubbels of een goede fles wijn en steek kaarsjes aan. Zo verloopt de geld date mooi in een daadwerkelijke date en zal je zien dat je alweer uitkijkt naar volgende maand.

10 tekenen die erop wijzen dat je in een ongezonde relatie zit

365 Dagen SuccesvolNU.nl

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.