Tessa Ham
Tessa Ham Money 24 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

8 vragen die je jezelf moet stellen voor je om een salarisverhoging vraagt

Wanneer is de laatste keer dat jij een salarisverhoging hebt gehad? En nee, dan bedoelen we niet die kleine verhoging van 2 of 3 procent elk jaar vanwege de inflatie. Payscale ondervroeg 160.000 werknemers en kwam erachter dat twee derde van hen nooit om een salarisverhoging hebben gevraagd.

Dat komt vooral omdat salarisonderhandelingen spannend zijn en ze niet zeker wisten of ze überhaupt een verhoging verdienden. Twijfel jij ook of je naar je leidinggevende moet stappen? Stel jezelf deze vragen en je hebt het antwoord.

Stel deze vragen voordat je om een salarisverhoging vraagt

Deze acht vragen helpen je achterhalen of je een salarisverhoging verdient én helpen je voorbereiden op het gesprek.

1. Hoeveel krijgen anderen met mijn functie betaald?

Weet jij eigenlijk wel wat je waard bent? Via online tools als Loonwijzer, het Salariskompas of Payscale kun je achterhalen hoeveel anderen met jouw functie betaald krijgen. Dit zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat tijdens de onderhandeling. Zeker als je erachter komt dat je te weinig betaald krijgt.

2. Wanneer heb ik voor het laatst een salarisverhoging gehad?

Wanneer jij elk jaar een salarisverhoging krijgt, word je waarschijnlijk niet met open armen ontvangen als je nu weer aanklopt. Heb je al een tijd geen salarisverhoging gekregen (behalve misschien van een schamele 2 tot 3 procent) en heb je goede prestaties geleverd? Dan heb je groot gelijk dat je naar je leidinggevende stapt.

3. Verdien ik deze salarisverhoging echt?

We willen allemaal wel een fikse salarisverhoging, maar niet iedereen verdient die ook. Bekijk je prestaties eens eerlijk en check of je je wel echt 100 procent hebt ingezet voor het bedrijf. Als dat niet het geval is, verdien je ook geen salarisverhoging.

Werk je wel hard en lever je goede prestaties? Maak dan een lijst met alle redenen waarom je een salarisverhoging hebt verdiend. Dit zal je ook helpen om straks met meer zelfvertrouwen het gesprek in te stappen.

4. Wil ik meer geld of eigenlijk meer werkgeluk?

Natuurlijk is het belangrijk om te verdienen wat we waard zijn, maar als je meer en meer geld wil, is het goed om je af te vragen waarom. Soms is dit namelijk het enige wat ervoor zorgt dat we op werk verschijnen – niet het feit dat we onze baan zo leuk vinden.

Als je in een werksleur bent gekomen of je werk zelfs saai begint te vinden, is het niet gek dat je vindt dat je meer gecompenseerd moet worden. Maar als dit het geval is, kun je misschien beter het gesprek aangaan over meer uitdagende taken en/of een functie. Dan volgt die salarisverhoging vanzelf.

5. Hoe gaat het met mijn bedrijf?

Zijn er veel ontslagen gevallen en reorganisaties geweest? Dan is dit niet het goede moment om een salarisverhoging aan te vragen. Zelfs als je echt niet genoeg betaald krijgt, zal dit in het verkeerde keelgat schieten.

6. Hoeveel zal ik vragen (en hoeveel wil ik gaan verdienen)?

Oké, je wil een salarisverhoging. Maar hoeveel wil je precies meer gaan verdienen? Bepaal voor het gesprek welk salaris je wil verdienen. Vervolgens is het belangrijk het bedrag te bedenken dat je gaat vragen in het gesprek.

Deze twee getallen zijn namelijk niet hetzelfde. Het bedrag dat je vraagt, is hoger dan het bedrag dat je wil verdienen. Zo is er nog ruimte om te onderhandelen.

7. Accepteer ik ook secundaire arbeidsvoorwaarden in plaats van geld?

Het zou kunnen dat er nu geen salarisverhoging inzit, maar dat je leidinggevende je wel iets anders aanbiedt. Extra vakantiedagen bijvoorbeeld, vaker kunnen thuiswerken als de coronacrisis is afgelopen of flexibele werktijden. Daarom is het goed om hier ook van tevoren over na te denken.

8. Wat is mijn plan als ik de salarisverhoging niet krijg?

Zelfs als je keihard werkt en altijd goed werk aflevert, kan het voorkomen dat je baas nee zegt. Wees daar ook op voorbereid, want je wil niet uit je slof schieten of emotioneel worden. In plaats daarvan kan je jouw leidinggevende beter bedanken voor zijn of haar tijd en vragen wanneer een salarisverhoging wel mogelijk is.

Is dit over een bepaalde periode (omdat jij dan langer de rol hebt vervuld of omdat het dan hopelijk beter gaat met het bedrijf) of moet je bepaalde prestaties behaald hebben om de salarisverhoging te verdienen? Wanneer je samen een plan maakt, weet je zeker dat het in de toekomst wél lukt om die opslag binnen te halen.

Niet onderhandelen als je begint met werken? Dit is de impact die dat op je gehele carrière heeft

Wisebread

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.