Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 17 aug 2021

Volgens onderzoek is dit het ideale leeftijdsverschil in een relatie

Relaties komen in alle soorten en maten en daardoor ook in alle leeftijdscategorieën. En hoewel het natuurlijk het belangrijkste is hoe je je voelt bij je partner, hebben onderzoekers Onderzoekers uitgezocht wat het perfecte leeftijdsverschil is in een relatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Emory Universiteit in de Verenigde Staten en gepubliceerd door Social Science Research Network.

Dezelfde leeftijd of een jaar verschil

Volgens het onderzoek hebben stelletjes met een leeftijdsverschil van een jaar, 3 procent meer kans dat hun huwelijk eindigt in een scheiding dan koppels die even oud zijn. Volgens de oprichter van datingsite OKCupid is dit omdat heteroseksuele mannen eerder zijn aangetrokken tot jongere vrouwen, maar uiteindelijk sneller contact zoeken met een vrouw van hun eigen leeftijd.

5 Jaar leeftijdsverschil

Een verschil van vijf jaar in een relatie wordt door de meesten van ons niet gezien als een groot leeftijdsverschil. Maar volgens het onderzoek van de Emory Universiteit hebben deze stelletjes 18 procent meer kans om te eindigen in een scheiding dan koppeltjes die dezelfde leeftijd hebben.

10 Jaar leeftijdsverschil

Volgens het onderzoek is dit een duidelijke no go. Stellen met een relatie waar tien jaar verschil tussen zit, hebben namelijk 39 procent kans op het niet slagen van een huwelijk. Geen paniek als jij en je partner ook tien jaar schelen. Of je relatie slaagt of niet ligt natuurlijk aan veel meer factoren dan alleen science.

De helft van jouw leeftijd plus zeven

Volgens psycholoog Theresa DiDonato houden mannen zich meestal aan de oude regel dat je partner minimaal de helft van jouw leeftijd moet zijn plus zeven jaar, en niet jonger. In haar studie uit 2001 is gebleken dat mannen deze regel meestal wel aanhouden, terwijl vrouwen liever een relatie hebben met een man die ouder is.

20 jaar leeftijdsverschil

Dit komt waarschijnlijk niet als een verassing, maar volgens het eerdergenoemde onderzoek is er bij stellen met een leeftijdsverschil van 20 jaar 95 procent kans op een gefaalde relatie.

Een jongere partner

In een wetenschappelijk artikel dat werd gepubliceerd in de Journal of Popular Economics werd geconcludeerd dat mensen die trouwen met een jongere partner gelukkig zijn, maar dat zij niet altijd gelukkig blijven, vooral als het leeftijdsverschil te groot is.

Conclusie: (ongeveer) even oud is het best

De conclusie is saai. Als je voor zekerheid gaat, kun je het best een partner trouwen die ongeveer even oud is. In dat geval nemen wij toch liever een risico. Anders wordt de vijver om in de Tinderen wel erg klein.

Toch aan het mijmeren over je relatie? Check deze zeven manieren om meer uit jullie seksleven te halen.

Dit artikel is geschreven door onze zustertitel Famme.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek is dit het ideale leeftijdsverschil in een relatie
Sluiten