Tessa Ham
Tessa Ham Money 27 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Sabine, die vijf huizen verhuurt voor passieve inkomsten

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Sabine (38),  die samen met haar vriend vijf woningen verhuurt waar ze een flink passief inkomen aan overhouden. Sabine woont met haar twee kinderen in Ouderkerk aan de Amstel.

Hoe hebben ze zo’n vastgoedbelegging aangepakt? En denkt ze nog na over andere passieve inkomstenbronnen?

inkomsten en uitgaven van Sabine

Hoe hebben jullie je eerste vastgoedbelegging aangepakt?

“In 2008 verhuisden we naar onze huidige woning. We konden toen mijn vorige appartement in Amsterdam aanhouden. We kwamen op het idee om te verhuren door een kennis die al woningen verhuurde. Doordat we een hoog inkomen hadden, huurinkomsten hadden van onze eerste vastgoedbelegging en lage lasten, konden we een flink bedrag sparen.

Toen we dat wilden gebruiken om nog een pand voor de verhuur aan te kopen hebben we allerlei opties gecheckt om dit voor elkaar te krijgen. Een vastgoedhypotheek kon toen niet. Uiteindelijk dachten we aan een consumptief krediet, daar waren we eerder niet opgekomen. In combinatie met het spaargeld konden we zo een woning kopen.”

Hebben jullie een doel zoals financieel vrij worden?

“We hebben geen specifiek doel in de zin dat we een bedrag uitgerekend hebben waar we naartoe willen werken. De huurinkomsten zorgen wel voor een stroom passieve inkomsten die hoogstwaarschijnlijk voldoende zijn om van te leven als we met pensioen zijn. Het ligt er ook aan hoeveel we nu aflossen op de hypotheken die daar op rusten. En als de inkomsten niet voldoende zijn om van te leven kunnen we ook een pand verkopen.”

Denken jullie nog na over andere passieve inkomstenbronnen?

“Ik wil zeker meer gaan beleggen. Dat doen we nu nauwelijks in verband met leningen voor de verhuur waar we nu extra op af willen lossen. En ik werk hard aan de groei van mijn website financequeen.nl. Als dat een succes wordt en veel mensen mijn blog weten te vinden ga ik daar producten aanbieden zoals e-books en cursussen. Dat kan ook passieve inkomsten genereren.”

Hoe houden jullie je vaste lasten laag?

“Door elk jaar over te stappen van energieleverancier en om korting te vragen op het internetcontract. We hebben geen alles-in-1 pakket voor de televisie, maar een abonnement op NLZiet. Ook delen we onze abonnementen en de daar bijbehorende kosten.

Ten slotte vind ik duurzaamheid belangrijk en dat gaat heel goed samen met je vaste lasten laag houden. We letten op ons verbruik en hebben door zonnepanelen en een goed geïsoleerde woning sowieso een laag energieverbruik.”

Waarom besloot je een finance blog te beginnen?

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in financiën. Na mijn HBO ben ik als trainee bij ING gaan werken. Daar heb ik natuurlijk een flinke hoeveelheid theoretische kennis opgedaan door opleidingen over onder andere beleggen, hypotheken en verzekeren. En ik sprak dag in dag uit met klanten en collega’s over financiën.

Ik ben altijd blijven lezen om je geld slimmer uit te geven en vind het een sport om dingen goedkoper te kopen. Het bespaarde geld gebruik ik om te investeren (aflossen, vastgoed aankopen, aanschaf zonnepanelen of beleggen – het ligt een beetje aan de periode welke keuze ik maak) zodat dat geld voor me gaat werken.

Ik heb zoveel kennis op het gebied van persoonlijke financiën dat ik die graag deel met mensen die mij volgen.

Of dat nou is door je vaste lasten laag te houden, slimmer uit te geven aan leuke dingen of te leren over vermogensopbouw waardoor je een beter rendement maakt en geld voor je gaat werken.

Ook raak ik meer en meer geïnteresseerd in duurzaamheid, dus dat onderwerp komt regelmatig voorbij. De meeste duurzamere keuzes zijn ook goed voor je portemonnee. Bijvoorbeeld door minder energie of voedsel te verspillen. Met mijn blog hoop ik mensen ook te inspireren op dat gebied betere keuzes te maken. Toen ik van de eerste mensen hoorde dat ze herbruikbare wattenschijfjes hebben gekocht naar aanleiding van mijn blog was ik best trots. Door allemaal simpele verbeteringen door te voeren denk ik dat we met z’n allen een hoop milieuwinst kunnen behalen.”

Op financequeen.nl geeft Sabine inzicht om op slimme (en duurzame) manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Bekijk ook de Money Talks met bespaarder Evelien, Margot, die naast haar fulltime baan nog een side hustle heeft en Annemerel, die 0 euro studieschuld heeft. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.