Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Love & Life 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Iedereen smijt met de term ‘daddy issues’, maar wat zijn nu echt de gevolgen?

De kans is groot dat je weleens gehoord hebt van de term daddy issues. Dit gaat over je relatie met je ouders – en vooral over hoe de relatie met mannelijke figuren in je leven is. Er wordt soms grappig gedaan over daddy issues, maar het kan in sommige gevallen best een grote impact hebben op je liefdesleven.

Omdat iedereen te pas en te onpas met de term smijt, en veel kleine dingen wijdt aan daddy issues, duiken wij vandaag de daadwerkelijke gevolgen in.

De gevolgen van daddy issues

Er zijn verschillende opvattingen van de term daddy issues. Dassy issues een informele term, waarmee wordt verwezen naar emotionele of psychologische problemen die een persoon ervaart als gevolg van problematische of afwezige relaties met hun vaderfiguur tijdens de kindertijd. Maar wat zijn die problemen?

Verlatingsangst

Een van de kenmerken is verlatingsangst. Mensen die hier last van hebben, zijn constant bang dat ze worden verlaten. Een negatief aspect hiervan is dat ze er alles aan doen om niet verlaten te worden, ook al is de relatie niet goed voor ze.

Slecht zelfbeeld

Mensen met daddy issues hebben vaak last van een slecht zelfbeeld. Dit komt onder andere doordat ze vroeger geen positieve bevestiging kregen van een vaderfiguur. Hierdoor is het zelfvertrouwen veel minder en vinden ze zichzelf al snel niet goed genoeg.

Vaak bevestiging nodig hebben

Doordat ze dus zo slecht over zichzelf denken en weinig zelfvertrouwen hebben, hebben mensen met daddy issues vaak meer bevestiging nodig van hun partner dan anderen. Dit geldt echter niet alleen voor de liefde, maar ook voor werk of studie.

Geen duidelijke grenzen

Mensen die last hebben van daddy issues kunnen moeite hebben met nee zeggen of voor zichzelf op komen. Hierdoor staan anderen vaak op nummer één en cijferen ze zichzelf weg om anderen tevreden te houden.

Moeite met intimiteit

Jezelf hechten aan iemand kan moeilijk zijn als je last hebt van daddy issues. Doordat ze bang zijn verlaten of gekwetst te worden trekken ze zich sneller terug uit een relatie om dit te voorkomen. Hierdoor is het lastig voor om jezelf te hechten aan iemand en een gezonde relatie op te bouwen.

Samen uitjes plannen is belangrijker voor je relatie dan je denkt – dit is waarom

Stel jij ook weleens vragen aan je partner, waar je eigenlijk het antwoord helemaal niet op wil weten? Dat heeft een reden

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.